В навечерието на българското председателство на Европейския съюз руското външно министерство изглежда започва офанзива с провокационни декларации срещу България.

Вчера говорителката му Мария Захарова поиска българските власти да заловят и да накажат този, който за пореден път е боядисал част от Паметника на Съветската армия в София. 

В разширено изявление тя казва, че поредното оцветяване на спорния монумент в нощта на 31 октомври било придружено с изписване на антисемитски лозунги.

"Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България (подчертаването е наше - б.р.) и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел", казва Захарова.

Според неоспорими исторически факти българските евреи са спасени от депортация повече от година преди Съветската армия да влезе като окупационна сила в България на 9 септември 1944 г. и да постеле пътя за намиращите се в нелегалност комунисти да узурпират властта и да превърнат страната в най-верния съветски сателит през следващите 45 години.

Българските евреи дължат спасението си на тогавашното Народно събрание и на зам.-председателя му Димитър Пешев, чиято инициатива намира широка подкрепа сред гражданите, духовенството и цар Борис III.

"Това няма нищо общо с историята", каза пред журналисти в парламента по повод изявлението на Захарова външната министърка Екатерина Захариева. "Ние се гордеем преди всичко с българския народ, българските депутати, българската църква... Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо и нека да припомним, че, за съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев - част от тях на смърт, а Пешев - на 15 години затвор."

Изявлението на руското външно министерство напомня подобна провокация лично от руския президент Владимир Путин, който в деня на славянската писменост 24 май т. г. заяви, че кирилицата е дошла в Русия "от македонските земи".

България очаква Путин на официално посещение у нас през февруари догодина по покана на българския му колега Румен Радев.