Тази седмица група евродепутати, водени от бившия премиер на Белгия и лидер на групата на либералите Ги Верхофстад, призоваха естонското председателство на Съвета на Европейския съюз да инициира приемането на европейски закон „Магнитски“. Писмото бе подписано от евродепутати от различни политически семейства – от социалисти, зелени, либерали, десни и консерватори.

Законодателните процедури на ЕС не позволяват на евродепутатите сами да предложат проект – Европейската комисия държи монопола за подготвяне на нови закони. В най-добрия случай Европейският парламент може да приема необвързващи резолюции, които призовават другите европейски институции към действие. Има няколко подобни случая от приемането на закона „Магнитски“ в Съединените щати през 2012 г., който замразява активи и налага забрана за пътуване на лица, нарушили нечии човешки права и замесени в мащабна корупция.

За съжаление, във време на сериозни предизвикатества върховните представители на ЕС по външните отношения – Катрин Аштън преди и Федерика Могерини сега, не успяха ефективно да отговорят на задаващата се руска заплаха към Европа.

В случая с лейди Аштън това не е изненадващо – през 1980-те тя работи като ковчежник и зам.-председател на спонсорираната от СССР Кампания за ядрено разоръжаване във Великобритания. По-притеснителното е, че след встъпването си в длъжност Могерини всячески се опитва да смекчи санкциите срещу Русия (наложени заради войната в Украйна) и да отслаби инициативите на ЕС за борба с руската дезинформация.

Наивно е да чакаме ЕС сам да се обедини и да действа – лидерството трябва да дойде от страните членки. Председателството на Естония е добра възможност, защото страната прие свой закон „Магнитски“ миналата година, който бе гласуван единодушно от депутатите в Талин. Литва в момента прави същото. Канадският закон, който влезе в сила през октомври, както и приетият във Великобритания по-рано, показват, че моментът е дошъл и не трябва да го изпускаме.

Със сигурност детайлите имат значение. Балтийската версия налага забрана за издаване на визи, но не и замразяване на активи. Заради своята големина и географска близост, ЕС е важно убежище за тези, които искат да изнесат капиталите си от Русия в държави с върховенство на закона и защитена частна собственост. Ако последва примера на САЩ и Канада, Европейският съюз ще ограничи драстично менюто с опции за руските клептократи и ще удари режима точно там, където боли най-много.

Законът „Магнитски“ ще бъде еднозначна победа и за имиджа на ЕС, който ще покаже, че може да играе геополитическа роля и да опровергае зачестилите прогнози за своя разпад. И, както каза Джон Маккейн, това ще бъде закон в полза на Русия. Приемането му от ЕС ще изпрати ясен сигнал, че европейските демокрации са на страната на обикновените руснаци, които са ограбвани от тяхното собствено правителство.

...

Далибор Рохач е старши изследовател в Американския институт за предприемачество, на чийто сайт е публикуван коментарът. Преводът е на Клуб Z.