Безпрецедентна промяна на НК приеха днес на първо четене ГЕРБ и ДПС, натиснали копчетата „за“ с единодушен показалец. С думи прости - който разпространява невярна информация за банка ИЛИ ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ, която МОЖЕ да доведе до СМУТ и СТРАХ населението... Затвор!

Ето, значи, откъде идвали проблемите ни – от говоренето за тях. И то с формата „може да доведе“, и то без в НК да е уточнена специална цел – например, да се изисква прокуратурата да "закове" собственика на някой сайт или вестник, че е имал цел да се обогати, или да не си плати кредитите, користно да е наклепал банката... Няма такова нещо - затвор наред!

Значи, в страна, в която населението нееднократно е показвало не ниска финансова културност, а нещо много по-надолу от ниската, ако опиташ да го предупредиш - затвор. В страната, в която същото това население горя веднъж от кухи банки, а друг път от пирамиди – затвор, ако много ти знаят устата.
В страна, в която лихварите (не са ли финансова институция, ако се регистрирани?) ти съдират 15 кожи с дребните шрифтове, ако вдигнеш аламра, че някой да вземе да се смути – затвор.
В страна, в която около полицейски и прокурорски акции, че и цели издадени присъди постоянно остава смрад, че са страна в лобистките битки, затвор, ако приказваш. Готино, нали?

Да – такива закони работят, както каза преди време и адвокат Надежда Ковачева пред Клуб Z. НО – а НО-то никак не е малко – в страни, където гражданите са спокойни, че институциите играят от „техния отбор“. Т.е. - имат доверие на банков надзор, финансово разузнаване, прокуратура, съд, полиция, да не изреждаме повече. И през ум не му минава на населението там, че на някого могат да "му свият сърмите", само защото не е в правилната медийна групировка, над която прокуратурата бди.

Бедни ми бедни, Васил и Георги Илиеви, бедни ми приватизатори и всякакъв род айдуци – вижте докъде стигнаха! Вашите най-върхови постижения днес изглеждат като игра не челик.

Мечтали ли сте си държавата да внесе закон „Който говори срещу мутрите и насилственото застраховане – затвор“. Защото може да смути или, не дай Боже, да страхува някого. Който говори, че нещо си е купено от РМД за 1 лв, а пък то струва 100 млн. - затвор.

Засенчиха ви яко, а?