Доналд Тръмп е фукльо, безхаберник и вреди на собствената си Републиканска партия.

На това мнение са двамата бивши президенти републиканци – Джордж Буш-старши, управлявал Белия дом от 1989 до 1993 г., и Джордж Буш-младши, президент от 2001 до 2009 г. 

На 14 ноември на американския пазар излиза от печат книгата The Last Republicans ("Последните републиканци") с автор историка и експерт по президентските управления в САЩ Марк Ъпдегроув.

Книгата съдържа пространни интервюта с двамата експрезиденти Буш – баща и син. Част от тях бяха цитирани вчера от в. "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен.

От Белия дом реагираха остро, обвинявайки автора на книгата и интервюираните в опит да нанесат удар върху Републиканската партия, но това остана като глас в пустиня.

Във въпросната книга Буш-старши изразява мнение, че единственият стремеж на Търмп е да подхранва собственото си его. Синът му Буш-младши е категоричен, че "този човек не знае какво означава да си президент". И двамата изказват опасения, че Тръмп ще взриви Републиканската партия.

Нито бащата, нито синът са дали гласа си за милиардера на президентските избори миналата година. Буш страши е пуснал бюлетина за демократката Хилъри Клинтън, а Младши изобщо не е гласувал.

Според сина Тръмп провокирал народното недоволство. Далеч по-остър е баща му в изявление през май 2016 г. пред автора на книгата Ъпдегроув:

"Не го харесвам. Не знам много неща за него, но знам, че е фукльо".

Не можел и да си представи Тръмп да се превърне в лидер на САЩ, което де факто стана след президентските избори м. г.

Според Буш-старши Тръмп се кандидатирал за президент не защото е искал да служи на обществото, а заради собственото си его.