Усмихнете се.

Въпреки политическата криза, природните бедствия и кризата около Корпоративна търговска банка България е най-добре на Балканите по индекса на мизерия, пише проф. Стив Ханке в своя блог на сайта на американския институт "Кейто".

Създаденият от Ханке индекс на мизерията е сбор от инфлацията, лихвите по кредити и безработицата, от които се изважда ръстът на брутния вътрешен показател.

Стойността му за България за 2013 г. е 17,2 пункта, като следваща по този показател е Словения с 20,8 пункта. Хърватия, Македония, Гърция и Сърбия имат стойности на индекса съответно от 30,5, 35,7, 36,4 и 44,8 пункта. По-високата стойност показва по-голяма мизерия.

Основният проблем на Балканите, който влияе за тяхното сравнително незавидно състояние, е високата безработица.

Въпреки всичките си проблеми, включително и скорошната банкова паника, Валутният борд осигурява монетарна и фискална дисциплина в България, което дава положителни резултати в район, засегнат от сериозни проблеми, пише Ханке, който е смятан за един от създателите на борда.

В общата класация на 89 държави, която проф. Ханке обяви в средата на април, България се пада точно в средата, заемайки 45-а позиция. В нея най-зле е Венецуела, а най-добре - Япония.

Ханке следи ситуацията в страната, което се вижда и от неговите съобщения в туитър, последните от които са с текстове "Предупредих за "дефицита на доверие" в България в речта си от 2013 г., в която обърнах внимание на корупцията и недоверието в правителството" и "Големият български банков обир на 2014 г. Пеевски вика "Пожар!" в претъпкан театър, след това Василев обира собствената си банка", цитирайки скорошни медийни публикации по темата във в. "Ню Йорк Таймс", които отразяват случващото се през последните седмици, както и негово интервю за БНР от преди няколко седмици.