„Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец.“ Това обясни в студиото на бТВ председателят на партия ДОСТ. Той бе поканен във връзка с декларацията от преди няколко дни, че България следва да направи същото като Албания – да признае малцинствата на своя територия.

Нямам турско гражданство и никога не съм имал намерение да имам чуждо гражданство“, обясни той.

Лютви Местан коментира, че в България „имаме проблем с несъстояли се дебати за това какво влагаме в израза етнонационалност на българската държава“.

Ако се има предвид етносът – аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид гражданската нация – аз съм част от българската нация. Етнос и нация са разноредови понятия. Една нация може да има няколко различни етноса. Лютви Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв“, продължи лидерът на ДОСТ.

Водещият Антон Хекимян репликираше госта си с примери за Франция, която не признава наличието на малцинства. Цитира и българската конституция, според която също няма малцинства.

„Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, в Украйна и в Унгария“, отговори Местан.

На въпросите кое негово право е нарушено, след като ходи свободно на джамия и говори турски език с близките си, Лютви Местан отговори:

Нарушено е правото ми да използвам майчин език по време на предизборна кампания... Представяте ли си нашите сънародници – българите в Украйна, по време на парламентарни избори да бъдат глобени, че говорят на своя език.

Лютви Местан припомни, че е завел дело в Страсбург заради глобите за агитация на чужд език и „ще спечеля това дело“. Припомни, че на Екатерина Захариева „мед ѝ капеше от устата – и така трябва“, когато говори за българите в Албания.

Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически въпрос. Едно малцинство няма да възникне с акта на признаването в конституцията. Нито едно малцинство ще престане да съществува, ако не е признато от конституцията.

Местан се опита да обясни разликата между етнонационална и гражданска нация, но бе често прекъсван с въпроси от водещия.

България е еднонационална държава и затова в нея няма малцинства – това е концепцията за етнонационална държава. Концепцията за етнонацията е философията на възродителния процес. Ако това е така, това означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да призная.

Местан продължи, че концепцията за гражданска нация предполага наличието на малцинства.

Моите деца като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език. Съзнателно говоря с тях и на български, за да мога да ги науча на официалния език, но поех и родителската отговорност да им дам това, което българската образователна система не им даде – да говорят и майчиния си език.

Лютви Местан отрече да получава финансиране от република Турция. Партия ДОСТ изпитвала проблеми с финансирането в момента и затова на места се налагало да закриват офиси.

Местан бе помолен да коментира карикатура на Чавдар Николов от "Терминал 3", която изобразява Красимир Каракачанов в хайдушки дрехи, който е насочил пушка към Лютви Местан и го води към "Цацатурата". Лидерът на ДОСТ изрази одобрение за карикатурата, но имало една грешка:

"Мога да бъда отведен в ареста с вързани, но не и с вдигнати ръце."