Русия днес отбеляза 100-годишнината от Октомврийската революция с парад на Червения площад, чийто официален повод беше друг.

Хиляди военни и курсанти набиваха крак на Червения площад, голяма част облечени в исторически униформи от Втората световна война и с оръжия от това време.

Събитието, предавано пряко от руските телевизии, обаче нямаше блясъка и тържествеността на седмоноемврийските паради от времето на студената война.

Нямаше будьоновки, ткачанки и славословия за работническо-селската диктатура и съветската власт. 

На трибуната на мавзолея на болшевишкия вожд Владимир Ленин липсваше държавното ръководство. Публиката беше оскъдна и съставена от явно сенилни ветерани. Нямаше и демонстрация на модерни оръжия. Телевизионните камери не можаха да скрият, че по съседните улици тече нормален ноемврийски делник.

Официалният повод за маршировката под звуците на комунистически маршове беше 76-годишнината от военния парад на Червения площад през 1941 г., от който бойните части са отивали направо на фронта да бранят Москва от нацистката обсада.

Държавата официално се дистанцира от 100-годишнината на болшевишкия преврат, който постави началото на кръвопролитна гражданска война, пролетарска диктатура, насилствен съюз на 15 републики под ботуша на Русия, "износ" на революция и над 70 години тоталитарен режим, донесъл десетилетия страдания на народите си и на Източна и Централна Европа и близо половин век заплаха от световна ядрена катастрофа.

Част от представлението беше на статисти в бутафорни средновековни костюми, които се дуелираха с дървени мечове, следвани от кавалеристи в хусарски униформи, които явно трябваше да напомнят за създаването на Москва от киевския княз Юрий Долгорукий през ХII в. и защитата ѝ от завоевателите до Наполеон през 1812 г.

След дефилето на публиката бяха представени действащи музейни образци от бойна техника от Втората световна война - танкове, бронирани машини, артилерия, джипове, мотоциклети.