Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от хората, сложили край на Студената война, не е оптимист в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и авторитарни времена. Това разказва пред "Ройтерс" американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена "Горбачов: неговият живот и времена".

Таубман, който има награда "Пулицър", е направил осем интервюта с 86-годишния Горбачов за книгата. Ето какво казва той пред "Ройтерс":

- Как руснаците сега приемат Горбачов, който беше много популярен през 80-те години на 20 век?

- Той е твърде нехаресван в Русия. Хората го обвиняват за колапса на СССР, загубата на империята, икономическия срив, а и според тях, той се е показал като слаб, нерешителен лидер.

- Защо руският президент Владимир Путин игнорира Горбачов?

- Путин само спечели като игнорираше и критикуваше Горбачов. В много отношения програмата на Путин е точно противоположна на тази на Горбачов. А руската неудовлетвореност расте с влошаването на икономическата ситуация. Но Путин печели подкрепа чрез анексирането на Крим и като описва Запада като враг на Русия, чрез пробуждането на старото царистко триединство - автокрация, националност и православие.

- Таи ли Горбачов надежда, че ще види по-демократично управление?

- Самият Горбачов казва, че може да трябват десетилетия, за да се демократизира Русия, "може би целия 21-ви век". Това го казва човекът, който се надяваше, че демокрацията ще дойде в Русия след няколко години.

- Доволен ли е Горбачов сега в тези си късни години?

- Той твърди, че е. Но не мисля, че наистина е. Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща в предградие.