Историята на "клошаря Любо", който днес бе изправен пред втора съдебна инстанция като единствен виновник за опожаряването на Тютюневите складове в Пловдив, продължава.

В единствено заседание днес Окръжният съд приключи диренето и обяви, че ще се произнесе в срок. Преди това Любомир Данчев обжалва присъдата си от 4 години затвор при строг режим, дадена му от първата инстанция по повод изгорялата легендарна забележителност на Пловдив (но и културна ценност, което автоматично парира всякакив инвестиции на терена, б.р.)

Още по-любопитни са съвпаденията около казуса с иначе съвсем скромния подсъдим, изредени от адвоката му и председател на адвокатската колегия под Тепетата Стефан Левашки.

"... Мъча се да го успокоя, ако не с друго, с това, че след 22 години адвокатска практика по наказателни дела и участие в едни от най-шумните процеси под тепетата, той е моят най ВИП клиент.

Досега не съм имал друг, който първоначално да е уважен от Главния прокурор и Главния секретар на МВР с нарочна пресконференция, след това случаят да бъде поет от екип от трима следователи, начело с Началника на Окръжния следствен отдел, на първа инстанция делото да се гледа от Председателя на Районен съд Пловдив, а обвинението да се защитава от двама прокурори от Окръжна прокуратура, единият от които заместник-окръжен, а другият командирован от Специализираната прокуратура.

Сега вече и черешката на тортата е, че в Окръжен съд ще застанем пред така наречения "царски" съдебен състав - Председателя на Окръжен съд, заместника му и още един член съдия. Когато изразя учудване от този шефски "случаен" избор, получавам отговор, че и защитникът му бил Председателят на Адвокатската колегия в Пловдив, но само при мен този избор е осъзнат и е въпрос на гражданска позиция. За съжаление все повече имам усещането, че ще се проваля в нея."

Клуб Z напомня, че както в съдилищата работи (при това обновена) система за случайно разпределение на делата, така и в прокуратурата би трябвало да действа електронна система за случайно разпределение на преписките. Но за разлика от съдебната - никой не я е виждал...

Що се отнася до днешните новини, прокуратурата съобщи пред БНР, че е образувано и второ досъдебно производство, този път срещу общинската администрация, по случая с опожарените миналото лято тютюневи складове.

Второто разследване се води срещу „неизвестен извършител“ и проверява има ли и кои точно общинари са проявили небрежност и безстопанственост, допускайки в запустелите сгради да се настанят бездомници, обясни пред националното радио окръжният прокурор Костадин Паскалев.

Натрапчиво са набива асоциация с много случаи - като например казуса "Христо Бисеров", когото държавното обвинение подведе по съвсем "фасулски" член от НК - писан за чейнджаджии... А когато обществото вдигна шум, имаше успокоение, че тежките квалификации (за пране на пари) са отделени във второ досъдебно производство. Въпросното второ разследване бе прекратено, а по първото той бе оправдан... Сходни информации имаше и за делото "Червеи" - когато Цацаров успокои обществеността, че работят усилено по "Таласъми".

Днес обвинението настоя за потвърждаване на 4-годишната присъда на клошаря, като единствено поиска съдът да облекчи нейното изтърпяване от строг в общ режим. Защитата на бездомника поиска пълното му оправдаване като невинен по обвинението или поне чувствително намаляване на наказанието.

В последната си дума самият Любомир Данчев заяви, че не иска намаление на присъдата си, а да бъде напълно оневинен.