Общото събрание на СГС реши да предложи на Съдийската колегия на ВСС съдия Величка Цанова за председател на Софийски градски съд. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

От 75 присъстващи с право на глас, „за" са гласували 61 съдии, нямало е нито един против, а 14 са се въздържали. Кандидатурата й пък е била издигната от 43-ма съдии.

"От тяхно име съдия Златка Чолева мотивира предложението с думите, че Величка Цанова е от 11 години в СГС, тя е мъдър и диалогичен човек, умее да отстоява независимостта на съда, има уши да чуе проблемите на съдиите и има сила и смелост да ги разреши. Освен това е почтен човек, който има принципна позиция, която отстоява, дори когато обира личен негатив", допълват от съда.

 Съдия Цанова благодари за доверието и каза, че ще се постарае в съда да има добър микроклимат и взаимно доверие.

"Ще използвам всички законови механизми на общото събрание, за да управляваме заедно", обеща Величка Цанова.

Както е известно, между съда и ВСС имаше колизии след подадената оставка на предишния председател Калоян Топалов. Общото събрание излъчи като кандидат за временно изпълняващ функциите (и.ф.) председател Десислава Попколева.

Председателката на висшестоящата инстанция обаче - Даниела Дончева (САС) изненадващо се възползва от правомощието си по закон и предложи на съдийската колегия на ВСС Стефан Милев за поста. Въпреки стажа си от едва няколко месеца (преди това е бил прокурор), той бе избран за и.ф. председател на най-големия съд в страната - софийския районен, след като оттам бе опраскан друг бунтар - Методи Лалов. Накрая "кариерата" му на шеф приключи  с куп предложения за дисциплинарки срещу съдии и специални благодарности от монолитното мнозинство от предния ВСС.

След пируети все пак новият ВСС направи съдия Попколева и.ф. на длъжността.

Развоят с титуляря на съда, заради който специално делата за корупция бяха преместени в Специализирания наказателен съд, ще е повече от интересен.