Политик във Вирджиния стана първият транссексуален човек, който беше избран в щатски законодателен орган като успя да надвие един от най-консервативните законодатели, пише "Гардиън".

Кандидатът на демократите Даника Роъм, бивш журналист в Gainesville Times, победи републиканеца Боб Маршъл, който миналата година подкрепи законопроект, според който транссексуалните хора трябва да използват тоалетни в съответствие с пола, с които са се родили.

 

 

Дейвид Тоскано, лидер на демократите в Камарата на делегатите на Вирджиния определи резултата като "исторически". "Така се изпраща послание, че е дошъл краят на политиката на фанатизма", смята той.

Роъм обсъждаше своята полова идентичност по време на кампанията, но много повече се съсредоточи върху теми като работни места, училища и тежките задръствания в северна Вирджиния.

Даника започва терапия за промяна на пола, когато е на 28 години. В интервю по-рано тази година каза, че смята, че политиката трябва да приема всички.

"Независимо от това как изглеждате и откъде идвате - кого обичате и какво почитате, ако имате добри идеи за публичните политики, ако сте квалифициран, имате пълното право да поставите идеите си на масата", смята Роъм.

Нейният загубил опонент Маршъл, който е бил в законодателното събрание на Вирджиния от 1992 г., е автор на предложения за поправки, според които бракът е дефиниран като връзка между мъж и жена, както и подкрепя законопроект, който забранява на хомосексуалните да служат в Националната гвардия на Вирджиния.

Даника Роъм свири в хеви метъл банда - Cab Ride Home, от 2006 г.  Петорката има четири албума и е подгрявала метал групи като Cannibal Corpse и Amon Amarth, били са на турне във Великобритания през 2012 г.

Бандата описва своя стил като "пиян траш метал".

"Само защото свиря в хеви метал група не значи, че не мога да се кандидатирам за управлението", смята Даника. И добавя: "Металът не е нещо, което само слушате в колата си на път за дома. Музиката и думите разказват историята ви."