"Предчувствах, че ще се случи нещо лошо. И до днес не мога да ви кажа защо. Но имах усещането, че или ще се случи земетресение, или ще стане нещо с автобуса в България."

Така започва разказа си пред Клуб Z израелецът Коби Прайс. Синът му Елиор бе сред седмината разкъсани при атентата, извършен от камикадзе на бургаското летище на 18 юли 2012 г. 

На място загинаха петима израелски туристи, пристигнали току-що в България, българският шофьор на автобуса им Мустафа Кьосов и терористът.

Елиор Прайс ще си има паметник пред фабриката на баща си.

Елиор Прайс дошъл у нас заедно с двамата си най-добри приятели - Даниел Фахима и Маор Харуш. Жив се завърнал единствено Даниел. Елиор и Маор загинали при атентата. И тримата били от град Акре.

"Наистина не знам какво ми стана, какво ме накара да имам лошо предчувствие. Но накарах сина ми да си направи по-голяма застраховка. Той неведнъж бе пътувал, и то къде ли не. Но този път поисках от него да се застрахова не като за петзвезден хотел в български морски курорт, а като че ли отива в пустинята в Африка или в джунглите в Амазония. Елиор се смееше и ми викаше, че само ще спи и ще си почива", спомня си Коби Прайс.

В момента, в който бил взривен автобусът, бащата бил на работа във фабриката си "Инпластик" край Акре. Там се произвеждат пластмасови чинии и чашки.

"Обади ми се един приятел, чул по телевизията за взрива. Веднага излязох, намерих жена ми и се прибрахме вкъщи. За другото - как съм преживял всичко, не бих искал да ви разказвам", споделя бащата.

На 18 юли, навръх втората годишнина от атентата, той ще засади символично шест дървета пред фабриката си. Всяко едно ще е в памет на по един загинал при взрива. Коби Прайс ще почете и убития български шофьор Мустафа Кьосов. Бащата ще открие там и паметник на загиналия си син Елиор. На церемонията ще присъства българският посланик в Израел Димитър Михайлов.

Маор Харуш загинал, докато сестра му си празнувала рождения ден.

"На 18 юли 2012 г. навърших 33 години. Празнувах рождения ми ден. Бях в градината на дома ми заедно с моя син, когато дойде мъжът ми. Бе много уплашен и каза, че с групата на брат ми се е случило нещо", сподели пред Клуб Z Ширли Тимор, сестрата на Маор Харуш.

Тя веднага започнала да звъни на мобилния му телефон. Той обаче не отговарял. Часове по-късно в дома й дошла полиция, за да вземе проби от нейната ДНК. До посления момент Ширли се надявала брат й да е оцелял. Късно вечерта на 18 юли тя научила страшната вест, че той вече не е между живите.

Маор Харуш бил запален яхтсмен.

"Не мога да повярвам, че в Европа, където преди 70 години избиваха евреите заради техните етнос и религия, отново имаше убити мои сънародници. И сред тях бе родният ми брат, който си отиде едва 26-годишен", каза разплакана сестрата на Маор.

Атентатът в Сарафово променил завинаги живота на семейство Харуш. Близките на Маор обаче решили да увековечат името му, като кръстили на него своята яхта. Загиналият бил запален яхтсмен.

Яхтата "Маор" е кръстена в памет на загиналия в Сарафово Маор Харуш.
Участниците във флотилията в памет на Маор получиха награди и медали с неговия лик.

Преди месец семейство Харуш спретнало флотилия в памет на Маор и останалите жертви от Сарафово. В плаването в Средиземно море участвали около 150 моряци. Всички участници получили спрециално изработени награди и медали с лика на Маор Харуш. На церемонията произнесли речи българският посланик в Израел Димитър Михайлов и израелският посланик в София Шаул Камиса Раз.

Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов произнася реч на церемония в памет на Маор Харуш.