Глоба от 2000 лв. за непочистена от сняг спирка на градския транспорт в София - това ще е една от мерките на общината за зимния сезон, обяви пред БНТ кметицата на столицата Йорданка Фандъкова. Тя потвърди, че през последните 2 седмици от Столичния инспекорат са направили сериозни проверки във фирмите за зимно почистване и са установили, че те имат готовност за зимата.

"Контролираме онлайн през джипиес фирмите. Спирките трябва да са изчистени до 7:30 ч. сутринта, ако не – има глоба 2000 лева - обяви Фандъкова. - Винаги трябва да имаме приоритети, затова в първите минути на снеговалежа фирмите почистват улиците, на които се придвижва градският транспорт. След това трябва да влязат и на главните улици в кварталите, а след това и на малките. Инвестираме и в малки снегорини, за да се чистят малките улици, където няма паркирани коли. С новите договори въведохме най-високия екологичен стандарт на камионите."

Кметицата каза още, че чистотата на въздуха е най-голямото предизвикателство пред големите градове. По думите й автомобили без катализатор не бива да се регистрират от КАТ и да се допускат в движението.

"Ние сме длъжни да предприемем мерки сега. Ще подпомогнем „Пътна полиция“, вече сме купили 7 газоанализатори. Поискали сме и по-строги мерки на годишните технически прегледи. Трябва да водим тази битка, тя е битка за здравето на нашите деца. Успяхме за 3-4 години да подобрим автобусите. В момента тече процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ", каза още кметицата на София.

Тя каза още, че до края на месеца се очаква да приключи изцяло ремонтът на бул. "Монтевидео".