Столичният общински съвет е приел поставянето на художествената инсталация „Бронзовата къща“ на мястото на премахнатия мавзолей на Георги Димитров за периода януари-декември 2018 г. Предложението, докладвано от общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан Марков и Прошко Прошков, е било прието с 44 гласа „за“, нула „против“ и 8 „въздържал се“. Въздържали са се съветниците от групата на БСП, съобщава "Фокус".

Ден по-рано, на последното обсъждане на проекта в Столичната библиотека, скулпторът Пламен Деянофф разказа как се е родила идеята му за „Бронзовата къща“, как по целия свят вече има подобни гигантски абстрактни скулптури и какъв мост между културите, архитектурите, времената и народите е това произведение, което ще бъде с височина 10-11 метра.

„10-11 метра“ е израз, който звучи странно, употребен във връзка с архитектурен проект – и вероятно това предизвика участник в обсъждането, арх. Шаханова, да попита къде е проектът на „Бронзовата къща“ и как Общинският съвет ще приеме това предложение без да е видял проекта на съоръжението?

Арх. Бойка Къдрева от Общината отвърна, че все още никакво решение не е взимано и че всичко ще се направи, или няма да се направи, едва след представянето на проекта и евентуалното му одобрение. Според нея никакви законови разпоредби и правила за безопасност няма да бъдат пренебрегнати.

„Имам чувството, че това не е завършен проект, а по-скоро някаква импровизация. Освен това сме обект на невиждана рекламна кампания и според мен решението на Общинския съвет утре е предопределено, прояви ясновидска дарба друг участник в обсъждането, арх. Тонев.

Той зададе и два от най-важните въпроси: дали преди да се пристъпи към подобни начинания, не е по-важно първо да се вземе архитектурно-градоустройствено решение за ролята на това историческо място на площад „Александър I“? И редно ли е в едно пространство, което още не е решено как ще се развива, да се инсталира една художествена творба? (Тук може би е добре да припомним, че Националният музей „Квадрат 500“ също бе построени и открит без предварителна концепция.)

„Бронзовата къща“ е скулптурна сграда – едновременно произведение на изкуството и функционален обект. Авторът, живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф, цитира различна височина на творбата при различните си участия – преди дни по Би Ти Ви спомена, че т.нар. къща ще се извисява на 10-14 м. Инсталацията ще бъде съставена от над 1000 масивни бронзови елемента, които според нейния създател препращат към силуети и орнаменти от българската архитектура. Инсталацията е подарък от австрийското правителство във връзка с председателството на Съвета на ЕС, което двете държави ще поделят догодина.

"Площад Славейков"