"Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на толерантността, солидарността по пътя към членството в ЕС. Този модел, който предлага днешното правителство, не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми" .

Това зави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Изказването му бе в рамките на конференция на балканските либерали, на която ДПС е домакин.

Карадайъ посочи, че моделът, който днес е в България, не може да бъде модел на Балканите.

"Балканският национализъм е малко по-опасен от европейския. Толерирането на националистите и национализмите да са на власт, създава голям проблем на Балканите. Този модел няма как да консолидира Балканите", заяви Карадайъ.

Той коментира, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат. Според него балканските страни имат интерес да са съсед на една демократична Турция, а защо не и член на ЕС.

"Това правителство е вредно за нашата страна. Власт, в която участват националисти, вреди на държавата", заяви Карадайъ.

Сред гостите на конференцията са  Ханс ван Баален - председател на партия "Алианс на либерали и демократите за  Европа" (АЛДЕ), Грейм Уотсън - член на Европейски икономически и социален комитет, Емил Киряз – генерален секретар на Либералния интернационал, Калин Попеску-Таричано - председател на Сената на Румъния. В конференцията участват и лидерите на либерални партии от Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Ханс ван Баален бе в България преди няколко седмици. Тогава двамата с Карадайъ отново дадоха пресконференция и Баален бе попитан дали познава депутата от ДПС Делян Пеевски. Отговорът му бе, че не може да познава всеки депутат.

Самият Карадайъ пък обеща да направи специална пресконференция на тема "Пеевски", но и досега такава не е провеждана.