Пренаселването и прекомерната консумация на енергия ще унищожат Земята до 2600 г., предупреди ученият Стивън Хокинг. Човечеството има едва 600 години, за да открие начин да се засели на друга планета преди нашата да е станала негодна за обитаване, казва той пред учени в Пекин.

Световноизвестният физик се включва с видеообръщение в техническа конференция в китайската столица, в което предупреждава, че при настоящите стойности на естествения прираст населението на света ще се удвоява на всеки 40 години. Огромното количество енергия, което човечеството консумира, ще изтощи ресурсите на планетата и ще я направи невъзможна за обитаване за едва 600 години, предупреждава Хокинг.

Ученият е сериозно ангажиран с климатичните промени и преувеличава, за да бъде разбран правилно, коментира Ерик Мак от "Форбс", но пренаселването и изчерпването на енергийните източници е сериозен проблем, който трябва да намери решение.

От години Хокинг призовава към придържане към концепцията за устойчиво развитие и съхраняване на ограничените природни ресурси на Земята.