"Москва трябва да си даде сметка за чувствителните теми за България и да не допуска непремерени позиции.

Това заяви в интервю за "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев в отговор на въпрос - за странните сигнали за българската история, идващи от Русия - първо за уж създадената по македонските земи кирилица, а сега - за спасяването на евреите у нас от Съветската армия.

"Мисля, че поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото недопустимо е и преиначавенота на нашата история. При всички положения обаче не мисля, че конфронтацията е взаимно изгодна", смята Радев.

Запитан дали това е отговорът му на упрека на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че не е казал нищо за осквернения паметник на Съветската армия в София, Радев отвърна:

"Има ясен протокол - на Захарова трябва да отговаря Захариева от българското външно министерство."

Президентът обаче на няколко пъти повтори думата "суверенитет" и каза, че ЕС и НАТО са били големите цели, а въпросът е - оттук накъде.

"Разбира се, че беше правилна (посоката ЕС и НАТО, б.р.). Но това са стратегически цели, които ние постигнахме, и то отдавна. А какво следва след това?... Трябва да решаваме."

Държавният глава беше ясен:

"В много направления демокрацията е в отстъпление."

Руският президент Владимир Путин ще дойде у нас тогава, когато бъде постигнато съгласие за датата на посещението му, каза още Радев.

Визитата няма да е за 3 март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България от турско робство. По съвпадение тогава страната ни е председател на Съвета на ЕС, което породи спекулациите, че това е главната причина за отлагането.

"Председателството няма нищо общо. Годишнината от Освобождението не може да бъде заложник на политическия календар. Още като поканих Путин, се разбрахме да търсим удобна дата. През март в Русия има президентски избори. Не виждам неудобство едно посещение да стане при председателството на ЕС или извън него", допълни Радев.

За будителите и европейските интелектуалци

Съвсем естествено стана дума и за изказването на президента на 1 ноември. Тогава той заяви, че будителят не е интелектуалец по европейски образец.

"Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, не бива да се учудва, че остава извън парламента. Разбира се, че това не са синоними.

Да вземем Кардажата, Капитан Петко войвода. Те са будители, макар и не интелектуалци. Има будители с доблест и родолюбие. За мен моралният ръст е критерият за будителство. Така че може да имаме един обикновен учител, който да е будител, без да е интеректуалец", каза Радев.

И доразви темата:

"Имаме интелектуалци-хипнотизатори, които претендират за будители. Но няма как един българин да сбърка един поръчков анализатор със свети Иван Рилски."

Радев допълни "европейската" тема с това, че преди всичко трябва да надмогнем нашите комплекси и не винаги да се поставяме в предварително начертани рамки. България трябва да открие себе си и да се впише в очакванията на гражданите.

"За мен нашите ценности не са по-малко европейски от тези на другите страни. Това не значи, че трябва да се превръщаме в резерват на конформизъм. За мен европеецът е критично мислещ човек, а не клакьор", убеден е президентът.

За протеста на летците

Темата за отказа на пилотите от военновъздушната база в Граф Игнатиево да летят с МиГ-29 също бе засегната в интервюто. Още повече, Радев бе командващ ВВС, след което подаде оставка заради спор за бойните самолети и се кандидатира за президент.

"Със сигурност действията на летците не са каприз. Те са отчаян сигнал към властта, която от години приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта, възпитани във всеотдайност и себеотрицание. Вероятно затова много политици не могат да ги разберат.

Всеки летец залага благополучието на себе си и на семейството си. От друга страна, много политици излязоха от властта богати. Но всичко има предели. Когато тези хора са на ръба на оцеляването, когато от тях се иска все да обосновават своята необходимост, нормално е те да реагират. Летците не могат да приемат, че тяхната трудна и рискована професия е наричана "хоби", че името им се свързва с преврат и измяна (по думите на Николай Ненчев, б.р.). Не очаквайте, че ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на комфорта си. Те отстояват сигурността ни", заяви Радев.

Той бе попитан дали неизлитането на пилотите е било координирано с него. И отговори, че няма как това да стане, тъй като не е техен командир вече повече от година. А такива изказвания били цинични и безотговорни.

Радев каза още, че темата за бойните самолети за авиацията не е основна и не той я повдига:

"Виждате, че лобистите задраскаха труда на военните и го върнаха в началната му точка. Нарушиха сроковете и процедурите от предишния си мандат. Правят го некомпетентно и арогантно." (по повод ревизираната от ГЕРБ покупка непременно на "Грипен", б.р.)

Неговите теми са други - антикорупцията, националната сигурност, суверенитетът, справедливостта, бедността:

"Вижте селата, вижте Северозапада - ще се убедите, че за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени"

За борбата с корупцията

Водещият припомни на Радев, че назначеното от него в началото на тази година служебно правителство е проверило щателно ген. Николай Петров - тогава шеф на Военномедицинската академия. През седмицата той подаде оставка от поста здравен министър.

Президентът изтъкна, че поискал от всичките свои министри да извършат проверки за нередности в сферата на тяхната компетентност. Такива имало не само в здравеопазването, но и в други сфери.

"В случая с ВМА има ясни нарушения на Закона за обществените поръчки. Дали ген. Петров е знаел за нередностите покрай фирмите, може да каже само проверка. Интерсеното обаче е, че политици и медии отклониха фокуса. Вместо нарушенията се обсъжда кой си е позволил да осветли истината. Ако разкриването й е грях, това значи, че сме в тежка деградация. И това ражда конспиративни теории. Такива кампании са в разрез с принципите на демокрацията", каза държавният глава.

Целта на забавянето на избора на шефа на ВАС Георги Чолаков пък била да се даде шанс на новия Висш съдебен съвет (ВСС) да потвърди този избор с нова легитимност. Ако някой има критики, те трябва да бъдат отправени към авторите на съдебната реформа, която според Радев произвежда същия резултат.

"Изразих позиция, че в България няма воля за борба с корупция по високите етажи. Трябва силен орган, който да разкрива и пресича корупционни практики. А борбата с корупцията чрез имуществени декларации, както е предложена в новия закон, е неефективна", допълни Румен Радев (така на практика разкри, че е безмислен дълго чаканият антикорупционен закон, б.р.)

Той коментира и идеята на ГЕРБ да отпадне давността за престъпления по време на приватизацията:

"Всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така, тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, които са нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля."

Той припомни и пиар акциите, при които били показвани снимки от въздуха на богаташките къщи, и попита дали нещо се е случило с тях и собствениците им.

По думите на Радев практиката в другитге държави показва, че трябва да има постоянно силни екипи от различни експерти - не само следователи, но експерти по банково дело, специалисти по информационни технологии и т.н.

За 10 ноември 1989 г.

Интервюто бе дадено точно в деня, в който се навършиха 28 години от падането на комунизма в България. Логично водещият попита Радев помни ли къде е бил на 10 ноември 1989 г.

"Бях лейтенант в Равнец, Бургаско. Имахме нощни полети. В една от паузите моят командир дойде, дръпна ме страни и каза, че са сменили Тодор Живков. Нямах възможност да осмисля новината, защото имахме сложна задача, изискваща концентрация", отговори президентът, който тогава е бил 26-годишен.

Той "възприел промените с надежда", подобно на всички млади хора по онова време, с очакване.

"За съжаление, след 28 години имам усещането, че много от българите имат надежда за нова промяна, която да премахне недъзите - липса на справедливост, корупция. Те прокудиха 2 милиона наши сънародници в чужбина. Разочарованието отчая много българи. Демокрацията е в отстъпление", обобщи Радев.

За Желю Желев и другите бивши президенти

Радев благодари на предшествениците си Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, че са отклинали на призива му и са дошли на откриването на паметната плоча на Желю Желев. И изтъкна, че тогава медиите не са цитирали всичко, който той е казал на събитието.

"Самите дилеми на прехода са много критични, драматични. Желев в края на мандата си бе отхвърлен и от опонентите, и от своите. Но не отговори на злобата със злоба. Докато други използваха омразата, за да я превърнат в политически бизнес, който днес процъфтява."

Радев бе категоричен, че Желю Желев е бил човекът, задал посоката на България към ЕС и НАТО Тя, разбира се, е правилната.

"Но това са стратегически цели, които постигнахме. Трябва да решаваме. Да търсим тези цели, и не винаги да сме в предварително начертани рамки. Никой по-добре от нас не може да посочи и реши нашите проблеми", смята Радев.

За двамата генерали от резерва на върха

Не е ли тесен върхът на държавата за две големи амбиции, когато на него са двама бивши генерали от резерва, попита водещият.

"Амбициите нямат нищо общо с пагоните. Важно е да работят за България. Да се ръководим от идеи, а не от корист", отговори президентът.

Другият генерал е премиерът Бойко Борисов.

От действията и тона на всеки човек личи от какво се води той.

"Мисля, че тонът ми е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира институциите. Цяла палламентарна комисия е употребена за очерняне на името ми. Но подценяват гражданите ни. Аз си имам кредо, с което влязох в политиката. И много българи застанаха зад това", изтъкна Радев.

Той е убеден, че макар да има ограничени правомощия, президентът винаги може да отстоява истината - дори тогава, когато я показват след криминалните хроники по телевизиите.

"Но за мен това е разбираемо. Защото още има политици, за които националното померение еозначава край на техния бизнес с омразата."

Запитан каква ще бъде ролята на първата дама при неговия мандат, президентът отговори:

"Нейното място е до мен, както и по време на кампанията. Трябва да имаш до себе си човек, на когото да разчиташ. Тя има свои инициативи, посветена е в тях."

А на въпроса каква ще бъде мсията на президента Радев, която ще изпълни на всяка цена, той отвърна, че за него е важно не колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.