Кралица Елизабет Втора сякаш избърса сълза, докато стоеше на балкона на "Форин офис" и за първи път гледаше как синът ѝ Чарлз полага венец на Кенотаф (мемориал на загиналите в Първата световна война британци) от нейно име и в нейно присъствие, пише "Гардиън". 

Днес Великобритания отбелязва т. нар. Remembrance Sunday, посветен на жертвите от двете световни войни и от други военни конфликти, загинали за страната си. На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта е подписано примирието, което слага края на Първата световна война. В Обединеното кралство денят за отдаване на почит на загиналите е по традиция първата неделя след 11 ноември, тази година 12 ноември.

11 ноември се отбелязва и в останалите европейски държави, участнички в световните войни.

Кралицата и съпругът ѝ Филип тази година наблюдаваха церемонията отстрани. Принц Филип, който официално се оттегли от служба преди три месеца на 96-годишна възраст, понякога леко се облягаше на едната страна на балкона, за да събере сили. През изминалите десетилетия той винаги е бил с най-изправена стойка измежду всичките си синове и внуци. Кралицата в един момент се обърна и размени няколко думи с него.

За първи път в своя 68-годишен живот престолонаследникът принц Чарлз пое задължението от своята майка, докато тя присъстваше на него. Елизабет Втора е пропускала церемонията два пъти като бременна и четири пъти, докато е била на визита в чужбина, но никога досега не се е случвало тя да е просто зрител. 

Това подхрани слуховете, че кралицата постепенно ще предаде задълженията си на Чарлз и отново поднови въпроса дали тя обмисля оттегляне от трона.

 

Церемонията събра много военни ветерани, както и първите политици на Великобритания. Макът е символът на този ден.

 

Тази година престолонаследникът принц Чарлз замести кралицата.
Принц Уилям, принц Хари и принц Андрю отдават чест на загиналите.

 

Кралица Елизабет Втора проследи церемонията от балкона в компанията на съпруга си принц Филип и снаха си Камила.
Френският президент Еманюел Макрон се включи в отбелязването на годишнината в Париж ден по-рано на самата дата 11 ноември.

Възпоменателна церемония имаше и в София, а утре и в Пловдив. Тя беше организирана съвместно от британското, германското, италианското и френското посолства в България, "за да се почетат онези, които са загубили живота си в служба на страната си", както гласеше съобщението за събитието.