Бизнесът да се завърне в Каталуня, призова премиерът на Испания Мариано Рахой по време на посещението си в Барселона днес. Министър-председателят открива предизборната кампания на своята партия за предсрочните избори в областта, които ще бъдат на 21 декември.

"Трябва да възстановим Каталуня от разрухата на сепаратизма", заяви Рахой.

И помоли и "мълчаливото мнозинство" - тези, които не участваха в незаконния референдум в областта - да гласува на изборите в края на годината. Избирателната активност тогава бе едва 43%.

Междувременно испанското издание El Pais пише за съмнения за намесата на Русия в каталунската криза. Те били изразени от евродепутата на Румъния Виктор Бостинару, който твърди, че има доказателства за това. Данни от разследване сочели, че руски хакери са участвали в редица онлайн кампании в различни страни, сред които и Испания.

"Не бива да бъдем наивни: зад думите и слоганите в подкрепа на независимостта има скрити мотиви", предупреждава депутатът.

Негови колеги и международни експерти подписаха декларация с искания за повече власт за върховния комисар Федерика Могерини при казуси като каталунския.