Сали Грийн, която нае Кевин Спейси за художествен ръководител на прочутия лондонски театър „Олд Вик“, признава, че ѝ „призлява” при мисълта, че изобщо е възможно някой да е бил подлаган на сексуален тормоз в поверената ѝ институция, предава „Гардиън”. Типично по английски, с обвиненията в театъра се е заела сериозна адвокатска кантора. Първоначалният скандал преминава в дикенсовски сюжет, в който хладният разум замества първоначалния изблик на гняв и възмущение.

Грийн проговаря по темата за първи път след началото на скандала, в който двукратният носител на „Оскар” получи редица обвинения за сексуален тормоз. Лондонският театър „Олд Вик”, където Спейси ръководи художествената програма в продължение на 11 години (до 2015-а), е изправен пред въпроса дали трупата е знаела за предполагаемото поведение на актьора. Част от служителите твърдят, че е било публична тайна.

Немалък брой обвинения в сексуален тормоз от страна на Спейси към млади актьори заваля, след като Антъни Рап обяви, че Спейси е направил опит да го изнасили, когато самият Рап е бил на 14, а Спейси – на 26 години.

В специално изявление Грийн споделя, че обвиненията са шокирали и нея, и всеки, който работи в развлекателната индустрия.

„Няма място за такова поведение нито тук, нито в която и да е сфера“, казва Сали Грийн и допълва: „Ръководя „Олд Вик” от 20 години и ми призлява от мисълта, че е възможно да има хора, пострадали от сексуален тормоз в резултат от отношенията си с театъра.”

Тя твърди, че е била в пълно неведение за каквито и да е простъпки, свързани с Кевин Спейси, било то в „Олд Вик” или извън него.

Като филантроп, Сали Грийн оглавява тръста, който спаси театър „Олд вик”, купувайки го за 3, 5 милиона британски лири през 1998-а. Успехът ѝ в наемането на Спейси като художествен ръководител през 2004 г. бе посрещнат с похвали и одобрение.

Грийн твърди, че преди да му предложи работа, е срещала Спейси единствено на професионални събития и не е знаела нищо, което да предизвиква тревога относно поведението му.

„Като директор – продължава тя, – очевидно харесвах успеха на представленията, ръководени от него. Ценях реномето, което той донесе на нашия театър. Отношенията ни обаче бяха чисто професионални и не смятам, че някога съм била близка с него в личен план.”

Предвид заетостта си в много дейности, Грийн разчита на екипи от професионалисти, работещи неуморно.

„Но ако някой беше повдигнал въпроса за неподобаващо и потенциално незаконно поведение, щях незабавно да реагирам”, казва Грийн.

От „Олд Вик” твърдят, че не е имало оплаквания от Спейси по време на неговата работа там. Управлението на театъра изрази „смайването си” от обвиненията и отвори анонимна пощенска кутия за сигнали срещу Спейси от трупата.

Мнозина в театралния бранш обаче смятат, че „Олд Вик” носи известна отговорност по случая. Професионалното издание „Стейдж” публикува шест въпроса, на които управата би трябвало да отговори:

1. Дали и доколко акционерите са били наясно с действително или предполагаемо неуместно или незаконно поведение?

2. Как е възможно да не са били наясно, след като съществуват твърдения, че това е била публична тайна?

3. Какви мерки са съществували за предпазване на трупата от възможен тормоз?

4. Кои са външните лица, назначени за придвижването на потенциални нови обвинения?

5. Каква е тяхната връзка на тези хора с театъра или със Спейси?

6. Дали са напълно независими и безпристрастни?

Грийн твърди, че наетите за случая лица правят пълнен преглед и оценка на отношенията между театъра и Спейси, натоварени са да приемат всички нови оплаквания, които биха могли да се появят и отбелязват всички възможни подобрения, които могат да се направят във връзка с безопасността на трупата.

„Не мога да коментирам подробности от разследванията, докато те продължават, защото, както е редно, не контролирам процеса и не желая да поемам риска да правя предположения относно възможни разкрития”, уточни Сали Грийн.

Управлението на театъра твърди, че за момента не е в позиция да отговори на зададените въпроси заради безпристрастността и конфиденциалността на извършваното разследване. Официалната позиция е, че всички, които се смятат за засегнати, трябва първо да бъдат изслушани и да се събере възможно най-голямо количество информация по случая.

"Площад Славейков"