Служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" излязоха днес на протест пред Софийския затвор.

Исканията на надзиратели и охранители в арестите са заплатите им да се изравнят с тези в МВР, което означава повишение с до 20%. А също така: по-добри условия на труд, униформи и разкриване на нови щатове.

В затворническото общежитие в "Кремиковци" например тези, които изтърпяват наказанието си, са 30 пъти повече от тези, които ги пазят: 12 надзиратели там охраняват 360 затворници на всяка 24-часова смяна.

Синдикатите смятат, че работещите в затворите не са достатъчно защитени.

Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“, заяви, че протестиращите ще спазват закона и протестите няма по никакъв начин да вредят на професионалните ангажименти.

По-късно от Синдиката на служителите в затворите в България съобщиха, че други три затвора ще последват примера им в края на тази и началото на следващата седмица.

В протестната кампания освен с трикольорни ленти и със събрания на открито, за петък, 17 ноември, се включват служители на пенитенциарното заведение в Стара Загора. Ще ги последват служителите в Бургас и Варна.