Дни след земетресението в Иран и Ирак живеещият в САЩ иранец Тохид Наджафи решава да помогне на своите сънародници, разказва "Ал Джазира".

При труса от 7,3 по Рихтер загинаха над 450 души, повече от 7000 бяха ранени.

 

Наджафи е лекар от Детройт, но освен това е и основател на група във фейсбук "Персийски американци". В нея има 65 000 души и когато той ги призовава да дарят пари за пострадалите, само за една нощ се натрупват 80 000 долара. За два дни - 200 000. 

Това го изненадало приятно - събирането на пари онлайн е нещо ново за ирано-американската общност. Но съобщение от социалната мрежа бързо вгорчило добрата новина. От Фейсбук отказали да освободят парите, докато не получат позволение от американското министерство на финансите. Това се оказало невъзможно.

Със същия проблем се сблъскала журналистката от ирански произход Тара Кангарлу, която живее в Ню Йорк и също се възползвата от сайт за събиране на средства в помощ на пострадалите в Иран. За първите 30 минути събрала 2000 долара през платформата YouCaring. Те обаче скоро спрели страницата й за събиране на средства.

Причината - американските санкции срещу Иран. Писмо от YouCaring разяснява проблема:

"Министерството на финансите на САЩ не позволява на нашата платформа да отпуска средства директно или през посредник към държава или човек, който се намира в регион под ембарго."

Макар на теория американските санкции да позволяват пращане на хуманитарна помощ при бедствени положения, на практика тази "вратичка" е почти неприложима. Всякакво пращане на средства или стоки и технологии, дори на независими хуманитарни групи на територията на Иран, не е позволено.

Реално единственият вариант е сумите да се пращат на групи, оторизирани от Министерството на финансите да оперират в страната. Това прави и Тохид Наджафи - но фейсбук все още е блокирал средствата.