Парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лв. за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за националната сигурност. Това стана с приемането на промени в Закона за МВР на второ четене. Според текста нарушителите на правилата за достъп до стратегическа зона, на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност, ще се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. Съгласно текста за маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв. 

Наскоро Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност оградата по българо-турската граница. БСП заподозря правителството, че прави това заради филмите, които журналистът и депутат Елена Йончева прави по темата.

Служителите на МВР ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим. Те ще могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект. Дават се правомощия на служителите на МВР да задържат лице, което е нарушило охраната или пропускателния режим на обекта, охраняван от МВР или граничния режим. 

Парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населените места до 5000 души. Във всички останали населени места екипите на пожарната трябва да са от поне трима служители.