Брекзит

Лойд Бланкфайн, главен изпълнителен директор на американската банка “Голдман Сакс” призова днес за втори референдум за “Брекзит”, защото “е заложено толкова много”. Той написа в туитър: “Тук, в Обединеното кралство има много кършене на ръце около “Брекзит”. Усещат по-добре трудния и рискован път напред. Не искам да го казвам, но мнозина искат да има потвърждавщ вот за такова монументално и необратимо решение. Толкова много е заложено, защо да не проверим дали консенсусът още го има?”

Напредъкът в бавно вървящите преговори за Брекзит все още е възможен въпреки безизходицата заради неизпълненото от Великобритания искане на лидерите от ЕС за повече яснота за позициите й по основни въпроси. Това заяви лидерът на Европейската народна партия и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Манфред Вебер, цитиран от ДПА.

Планирано посещение на Тереза Мей в Европейския парламент беше отменено вчера само ден, след като беше обявено, съобщава “Политико”. Мей трябваше да се срещне с председателския съвет (председателя, заместниците му и лидерите на политическите групи) на 24 ноември. Но парламентът обяви, че отменя ангажимента, тъй като много от членовете на съвета няма да са в Брюксел на този ден.

Съобщението в печатно издание, че британският премиер Тереза Мей подготвя предложение с по-голяма сума за уреждане на сметката за Брекзит е спекулация. Това заяви неин говорител, цитиран от Ройтерс. По-рано вестник "Сън" съобщи, че Мей се готви да предложи на ЕС с до 20 милиарда лири повече от предишната сума. Ако в преговорите за Брекзит няма раздвижване, Великобритания може да пропусне крайния срок през декември за започване на следващата фаза от тях. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние призова Великобритания да даде разяснения за намеренията си, за да се излезе по този начин според него от задънената улица. В неделя британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания няма да предлага число или формула за определяне размера на сумата, която дължи на ЕС.

Европейският съюз вижда като единствена опция за бъдещите си търговски отношения с Великобритания сделка от рода на споразумението за свободна търговия с Канада, съобщава “Политико”. Изданието се позовава на подготвителни документи за бъдещите разговори на екипа на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Такова предложение би било нов тежък удар за британската министър-председателка Тереза Мей, която в речта си от Флоренция през септември каза, че “канадска” сделка силно би ограничила достъпа на Обединеното кралство до вътрешния пазар на ЕС в сравнение със сега. Споразумението с Канада либерализира 98 на сто от търговията, но запазва разликите в регулаторните режими и съдържа квоти за търговията с храни както и запазва фитосанитарния контрол.

ЕС-Косово

Съдията Малкълм Симънс. Снимка Европейска служба за външно действие

Главният съдия на организацията на ЕС, която има за задача да подобри върховенството на закона в Косово, си подаде оставката и обвини други висши представители на мисията в корупция и лоши практики, предаде френският всекидневник “Монд”. Британецът Малкълм Симънс каза, че е съобщил за “неколко случая на корупция в сърцето на мисията” през последните седмици. Той каза също, че ортганизацията на име “Юлекс”  , е била обект на политическа намеса. В интервю с “Монд” Симънс обвини колега съдия, че е хакнал имейла му и споделил негово съдържание с други съдии. Той също обвини британското външно министерство и ЕС, че не са реагирали на сигналите му за корупция. В Брюксел външнополитическата говорителка на ЕС Мая Коциянчич каза, цитирана от “Политико”: ”ЕС, както и “Юлекс” провеждат порлитика на на нулева толерантност към твърденията за недопустимо поведение и всички членове на мисията са отговорни за действията си”. Без да коментира по разследвания, които са в ход, тя добави: “Всички твърдения ...се разследват и, където трябва, се  отнасят към дисциплинарен съвет. Тази политика се прилага независимо от поста в мисията; също и към председателя на съдиите в “Юлекс”.

Полша

Беата Шидло

Европейският парламент започна вчера формалната процедура за задействане на член 7 от Лисабонския договр срещу Полша, който може да доведе до ограничаване на членските ѝ права. В резолюция, приета с 438 на 152 гласа евродепутатите поискаха парламентът да подготви резолюция, която да поиска от правителствата да открият процедурата. Щансът това да стане обаче е минимален, защото министър-председателят на Унгария Виктор Орбан предварително обяви, че би блокирал всякакви подобни опити. Президентът на Полша Анджей Дуда осъди острия дебат в пленарната зала в Страсбург и резултата му, възмущение изрази и министър-председателката Беата Шидло и обеща да повдигне въпроса на среща на върха на ЕС в Гьотеборг, Швеция в петък. Евродепутатите от полската опозиционна "Гражданска платформа" се въздържаха от гласуване, а колегите им управляващата "Право и справедливост" се обявиха против резолюцията. Някои техни колеги от групата на Европейските консерватори и реформисти обаче я подкрепиха. Повод за резолюцията са спорните съдебни реформи на полското правителство както и расистка и ксенофобска демонстрация в деня на независимостта на страната.

Малта

Джозеф Мускат

Европейският парламент поиска вчера в резолюция Европейската комисия да разследва дали Малта се придържа към принципа на върховенството на закона като последствие от убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция. Две трети от депутатите подкрепиха резолюцията, която не е правно задължителна, съобщи Ройтерс. “Развитията в Малта  през последните години доведоха до сериозни безпокойства за върховенството на закона и основните права, включително свободата на медиите и независимостта на полицията и правосъдието”, се казва в резолюцията. Ако Комисията започне исканата от депутатите процедура, тя може да доведе до санкции за Малта. Галиция, чийто блог беше по-популярен от националните медии, рлазследваше министър-председателя социалист Джозеф Мускат и окръжението му за корупция, свързана с разкритията за т.нар. “Досиета Панама”. В една от публикациите си тя каза, че съпругата на Мускат, Мишел, е получила $1 млн. от дъщетярата на азербайджанския президент по сметка на своя офшорна фирма. Мускат отрича обвиненията и твърди, че ще направи всичко възможно да открие кой е убил Галиция.

Унгария

Петер Сиярто

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини американското правителство, че се намесва във вътрешните работи на страната му и предстоящата кампания за парламентарните избори чрез предложението си за финансиране на "обективни" медии в Унгария, предаде Асошиейтед прес. Миналата седмица Държавният департамент на САЩ призова унгарските медии, базирани извън столицата Будапеща, да кандидатстват за финансово подпомагане. Една от обявените цели на програма на стойност 700 000 долара е "да бъде подобрено качеството на местните традиционни и онлайн медии, както и да бъде разширен достъпът до надеждна и безпристрастна информация".

Франция-Ливан

Макрон (вдясно) на пресконференция с Харири в Елисейския дворец през септември. Снимка БТА / АП

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че поканата му към ливанския премиер Саад Харири да посети Франция не е предложение за политическо убежище, предаде Ройтерс. Макрон каза това в отговор на въпрос на журналисти в Бон. "Надявам се Ливан да бъде стабилен и политическите решения да се вземат в съответствие с институционалния модел на управление", каза френският президент. "Имаме нужда от силен Ливан, чиято териториална цялост да бъде зачитана. Имаме нужда от лидери, които са свободни да взимат собствени решения и да говорят свободно." По-рано днес Елисейският дворец съобщи, че Макрон е поканил ливанския премиер Харири и семейството му да пристигнат във Франция. Това е станало, след като президентът е разговарял и с Харири, и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Според източник от френското президентство Харири и семейството му ще пристигнат във Франция "в близките дни". Харири се намира във Саудитска Арабия, откъдето на 4 ноември изненадващо обяви, че подава оставка, обвинявайки Иран, че се меси във вътрешните работи на Ливан. Възникнаха съмнения дали той действа по своя воля, или под натиск от страна на Рияд. Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че саудитските власти държат Харири и семейството му и поиска Съветът за сигурност на ООН и европейските правителства да се намесят, отбелязва Асошиейтед прес. Саудитските власти отричат да са задържали ливанския премиер, както и да са го принуждавали да подава оставка.

Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на преговорите за последната програма през 2015 г. Снимка Европейска комисия.

Слабости в дизайна на програмата и икономическото планиране са довели до неуспеха на първите две спасителни програми за Гърция на стойност от съответно €110 млрд. през 2010 г. и €172 млрд. през 2011 г. според доклад на Европейската сметна палата цитиран от платформата “ИЮ обзървър”. Гърция в момента е към края на трета такава програма на стойност €86 млрд. “Юрактив” в кореспонденция за същия доклад отберлязва, че Европейската централна банка е оспорила опит на Европейската сметна палата да разгледа ролята на банката в спасителните заеми и програмите за Гърция и отказала да предостави част от исканата от палатата информация, позовавайки се на банковата тайна.

Убежище

Европейският парламент в Страсбург. Снимка ЕПА / БГНЕС

Европейският парламент съобщи днес, че е готов да преговаря с правителствата за преразглеждане на системата за даване на убежище в ЕС, т.нар. Дъблински регламент. Предложени миналата година от Европейската комисия промени в него предполагат, че  страната, в която първо пристигат търсещите убежище, няма да е автоматично отговорна за обработването на молбите им.  Освен това всички държави в ЕС ще трябва да приемат квоти от търсещи убежище в Европа при миграционна криза. Тези от тях, които откажат, подлежат на финансови санкции. Евродепутатите одобриха с 390 на 175 гласа и 44 въздържали се мандата за преговори, който беше изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Парламентът може да започне преговори със Съвета, веднага след като държавите членки се споразумеят за своята позиция. Вече почти година и половина обаче правителствата не могат да намерят обща позиция по предложените изменения на регламента и вероятно дискусията ще се пренесе по време на българското председателство през първото полугодие на 2018 г.

Агенции

Карта на градовете кандидати за двете европейски агенции. Графика Съвет на ЕС

Съветът по общи въпроси на ЕС ще гласува в понеделник в кои градове да бъдат преместени двете европейски агенции със седалище в Лондон - Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган. Кандидатите за първата са 19, а за втория - 8. Министрите ще изслушат също главния преговарящ Мишел Барние за изминалите шест кръга преговори за излизане на Великобритания от ЕС и ще подготвят заключенията по тази точка на среща на върха на ЕС във формат ЕС-27 на 14 и 15 декември.

Бюджет на ЕС за 2018 г.

Европейският парламент и Съветът правят утре последен опит да постигнат компромис по бюджета на ЕС за 2018 г. Срокът за това изтича във вторник (21 ноември). Помирителната комисия, която включва представители на двата законодателни органа и на Европейската комисия се събира утре в Брюксел от 12,30 часа българско време. Предложението на Комисията е за ангажименти от €160,6 млрд. И плащания за €145,4 млрд. Съветът през септември поиска ангажименти от €158,9 млрд. и плащания от €144.4 млрд. Парламентът гласува миналия месец  за ангажименти от €162,6 млрд. и плащания от €146,7 млрд. Сърцевината на спора е в това, че евродепутатите искат да осуетят опит на държавите членки да пренасочат безвъзмездно финансиране за изсредвания и технологии и за инфраструктура като гаранции към Европейския фонд за стратегически инвестиции. Споровете засягат бюджуетните пера за конкурентоспособност, икономически растеж и заетост; териториално и социалноикономическо сближаване и за европейска външна политика. Повече подробности вижте тук.

Председателство

Моника Панайотова. Снимка БГНЕС

 

 

Зам. министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова ще представи приоритетите на председателството в Центъра за европейски политики (European Policy Centre) идния петък (24 ноември) в Брюксел, съобщи центърът .

Сърбия

Сръбската министър-председателка Ана Брнабич, върховната представителка на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан (отляво на дясно) говорят пред журналисти в Брюксел днес. Снимка ЕПА / БГНЕС

 Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини се срещна днес в Брюксел със сръбския президент Александър Вучич и министър-председателката Ана Брнабич. Теми на разоворите бяха реформите в страната, свързани с преговорите ѝ за присъединяване към ЕС и новата фаза на диалога между Белград и Прищина за цялостна нормализация на отношенията. Подробности вижте тук.