Бизнесменът Иво Прокопиев упрекна премиера Бойко Борисов, че ударът срещу неговия бизнес става с неговото съгласие. Днес стана ясно, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще иска запор на всички дружества на групата "Алфа финанс", но не и на "Икономедия", която издава "Дневник" и "Капитал". Бизнесменът заяви, че държавата не е мащеха, а мутра. И прогнозира, че и други бизнесмени ще имат проблеми като неговите.

Пред телевизия BiT Прокопиев каза, че е взето решение за начало на процедура и сега се очаква да се разбере какви точно мерки ще бъдат предприети. Според него това е логичният край на една кампания, започнала в края на миналата година с обвиненията срещу него, свързани с приватизацията на държавния дял от EVN.

Според Прокопиев обвиненията по повод EVN, които той определи като нелепи, са имали за цел единствено да задвижат комисията за отнемане на имущество.

"На този орган дизайнът му е да преследва пари от наркотрафик, контрабанда, терористи. Правят държавата не мащеха, а мутра. С тези бухалки започва да удря гражданите, които не я харесват", заяви Прокопиев.

Той изтъкна, че един от 5-имата членове на комисията е гласувал против започването на процедура срещу него. Според него другите четирима са извършили грубо нарушение.

"Цялата тази система няма как да бъде приложена за казус като нашия. КОНПИ работи по една непрозрачна методика. Те са си вменили право да гледат дела, да видят има или няма несъответтвие", каза Прокопиев.

И допълни, че в България дейността на комисията е тайна, докато в Румъния подобен орган подлежи на външен одит.

"КОНПИ не е разследващ орган, той няма какво да търси в сделката за "Каолин". Може да има много съмнения за приватизации, но не и за точно тази сделка - Филчев изрови всичко с хастара, има решение на трета инстанция от Върховния касационен съд", заяви Прокопиев.

Според него властта се опитва да потисне една от най-значимите медийни групи.

"Те атакуват и другата ми страна на предприемач. Искат да кажат - както можем него да смачкаме, можем да смачкаме и вас. Няма правила, или ако има правила, те се определят трима души", каза Прокопиев.

Той допълни, че не иска да бъде лош вестоносец, но очаква скоро да има и други подобни казуси срещу други бизнесмени.

"Бизнесът в голяма степен го е страх и е прав да го е страх. След като нормалните политически форми на контрол не работят, бизнесът кой да го защити", обясни Прокопиев.

Той заяви, че свободните медии са много важна институция, но те не могат да съществуват в тирания.

"Държах в течение премиера Борисов, цялото това безобразие стана с неговото гласно или негласно съгласие", заяви Прокопиев.

Според него досега премиерът винаги е играел и от добрите, и от лошите, но в последните месеци определено е само за лошите.

Прокопиев изтъкна, че неговите проблеми са резултат и от грандиозния провал на десницата да се обедини. Според него по този начин 20% от населението на София и големите градове са останали непредставено в парламента.

"Уведомили сме всички ключови свои партньори. Техните възможности да повлияят са много ограничени. Спасяването на давещите се е наш проблем. Единственият ни съюзник дори не е толкова Брюксел. Единственият съюзник са европейските граждани, другите като нас, които си искат свободата, граждански прва", каза Прокопиев.

Той каза, че ако държавата запорира "Алфа финанс", това ще попречи и на "Икономедия". Издателският му бизнес обаче все пак не бил застрашен.