Официално извинение от сръбската държава за случая с арестуваните в Босилеград трима български медици няма.

"Ако питате дали са се извинили- не са", съобщи вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева по Нова тв.

Белград само се разграничил от действията на местните власти. Извинението трябва да  към медиците ни, това всъщност е помощ за Република Сърбия, смята Захариева.

Тя обясни, че при посещението им там е била спазена изцяло процедурата от Културния център на българите - "самият център не е минал по законите на Сърбия да поиска разрешение, да се спазят всички условия, това не е лечебен център." 

Сръбските граждани от Босилеград и Димитровград от години се лекуват във Военна болница в София, каза още Захариева. 

Когато се планират такива хуманитарни мисии, нека се правят по правилата, призова обаче тя.

"Разбирам чисто човешки г-н Главчев, не е редно да се обижда."

Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира пред Нова тв скандала с изгонването на лидерката на опозицията Корнелия Нинова от председателя на парламента Димитър Главчев. След това БСП поиска оставката на Главчев.

(До обсъждане и гласуване на оставката не се стигна, защото в парламента пристигна изненадващо Бойко Борисов,а малко по-късно Главче съобщи, че се оттегля от поста председател на НС.)

"Доста е обтегната обстановката в парламента, рядко има конструктивни дебати от страна на опозицията, разбирам чисто човешки г-н Главчев,не е редно да се обижда", каза Захариева, макар че призна, че Главчев си е изпуснал нервите.

"Използва се всеки един момент да се обижда министър-председателя, министри, не е приятно, тогава когато сме викани само за да бъдем обиждани, това не е конструктивен начин на контрол", ожали се министърката, но не уточни какво точно е било обидно в думите на Нинова.

Захариева обясни, че самата тя винаги ходи на парламентарен контрол, на заседанията на комисии, когато е извикана, но "на мен понякога ми е трудно, понякога ми е смешно". "Това, в което сме обвинявани са едни от най-големите ни успехи", смята тя.

Тя реши да уточни, че "от силна опозиция печелим и ние, управляващите". Опоцията обаче трябвало да е конструктивна.

"Премиерът Борисов напомни нещо много важно - няма нищо по-лошо от политиката на празния стол, от невлизането на опозицията в паралемента губят основон българските граждани", каза още Захариева.

Тя разясни и какво е конструктивна опозиция - да не обижда и "да не търсят начини само да се дестабилизира България".

"Искаме заедно да направим успешно европредседателство", вкара тя и актуалната опорна точка на управляващите.

Захариева коментира и обявеният преди два дни евродоклад.

"Не е прав президентът Радев, докладът е доста конкретен, а не витиеват. Ето това е пример как този доклад се използва само за политически цели.", смята тя.

Има или няма такъв механизъм, ние знаем, че има още много какво да се желае.пФактът, че не се добавят нови препоръки към вече 17-те известни, нещо добро. Има още какво да се изпълнява по тези 17 препоръки", каза още външната министърка.