Бившият вече председател на парламента Димитър Главчев сдаде поста сам, бързо и тихо. Нямаше дебати, само няколко добри слова от парламентарната трибуна и няколко из парламентарните кулоари. Бързо бе заместен от Цвета Караянчева и темата бе счетена за затворена. Всъщност това не е така, защото въпреки обявлението на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че Главчев остава в парламента като депутат, оказва се това не е сигурно. Самият той настоявал да си тръгне, научи Клуб Z. Бил огорчен от начина, по който се развиха събитията до днешната оставка. Пръст в нея имат премиерът Бойко Борисов и непремерените му изказвания и упортството на лидерката на БСП Корнелия Нинова да покаже на Европа в каква диктатура живее опозицията.

Как се стигна дотук

В сряда Главчев, все още в качеството си на парламентарен шеф, наказа с изгонване от заседанието Нинова и колегата ѝ Антон Кутев. Нинова - за едно заседание, а Кутев - за две. Шефът на парламента се позова на текст от правилника, в който е записано, че председателят може да отстрани депутат, който оскърбява Народното събрание, премиера, министрите, президента или други органи на държавната власт. Изказването на Нинова бе по повод непремерените думи на Бойко Борисов, че в парламента има хора, които се занимават с наркотрафик (за каквито никой не знае да има) и купуват гласове от затворници. "Не позволявате ли по този начин да бъдат издадени присъди предварително, подобна на тази, която Цветан Цветанов изказа срещу лекарите. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава. Защо позволявате български министър-председател тотално да руши институциите!", заяви Нинова.

В отговор социалистите обявиха, че ще напуснат заседанията на парламента, докато Димитър Главчев е негов председател. Последваха спешни совалки, след които Цветанов обяви, че в ГЕРБ са съгласни наказанията на двамата леви депутати да бъдат премахнати в името на политическия диалог, европредседателството и т. н. Какво обаче се крие зад тази смекчена позиция на Цветанов? Отговорът: от БСП заявили, че ще бойкотират визитата на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който се очаква да пристигне у нас на 21 ноември и да има среща с парламентарния шеф. Социалистите обмисляли различни варианти - от това да не влизат в зала, през това да направят мирна, или не чак толкова мирна демонстрация от балкона на пленарната зала, с което да покажат на чуждестранния гост как в България, бъдещата председателка на съвета на ЕС, се мачка опозицията, разказаха депутати.

Последващите опити Нинова да бъде убедена да се откаже от демонстрациите ударили на камък. И така Главчев сам решил да се откаже от поста, огорчен, от изказванията на Борисов на ангро, довели до собствената му твърде остра реакция към Нинова и Кутев, довела до бойкота на Таяни.

Още снощи бившият вече парламентарен шеф съобщил на премиера за намерението си да подаде оставка, в това число и като депутат, въпреки че колегите му от ГЕРБ, Патриотичният фронт и "Воля" застанаха зад него. Това е и причината лично Борисов да пристигне днес в НС час преди старта на заседанието - да го убеди да не напуска. "Ние бяхме готови днес за няколкочасов дебат с левицата, нямахме никакво намерение да го оставим, но решението взе той", коментираха народни избраници от управляващото мнозинство. Накрая премиерът казал на Главчев - решавай сам. "Поведението на БСП е еврокретенизъм!", възкликна направо Георги Марков (ГЕРБ).

В крайна сметка Главчев доброволно сам пое отгорността за думите на Борисов, за собствената си непремерена реакция и за "еврокретенизма" на левицата. А дали ще остане в парламента и като депутат, все още не е ясно.