17 ноември се отбелязва като ден на преждевременно родените за десета поредна година, а през 2011 г. се припознава от Световната здравна организация и се превръща в международна инициатива.

Една от основните причини изобщо да съществува традицията „Световен ден на...“ е нуждата обществата да се фокусират в актуалните проблеми на съвремения свят, които – често неосъзнато – влияят на живота на всички.

Проблемът „преждевременно раждане“ в цифри

Недоносени са всички деца, родени преди 37-а гестационна седмица, които са с тегло под 2500 грама. Именно теглото е факторът, според който ги разделяме в 4 степени. Като най-лека степен се определя първата, в която попадат децата от 2001 г до 2499 грама, а най-критична е четвърта степен новородени с тегло под 1000 г.

По данни на СЗО от 2015 г., годишно се раждат около 15 млн. недоносени бебета, като почти 1 млн. от тях загиват заради усложнения, свързани с ранното раждане. Данни от 184 страни от всички континенти показват, че процентът на преждевременно родените варира от 5 до 18%. на сто и колкото по-бедна е една страна, толкова повече са преждевременните раждания. Данните за Европа от 2012 г. са за равнище на недоносеност от 5,5 до 11,5%. В най-голям риск са многоплодните бременности (близнаци, тризнаци), при които раждането започва преждевременно в повече от половината случаи.

Къде сме ние?

Средният процент на преждевременните раждания у нас през последните години се движи между 9,5 и 10,5 на сто. Равнището е високо спрямо средноевропейското и поставя страната ни в една група с развиващите се държави. По данни на Националния регистър за ражданията през 2016 г. от 61 014 живородени бебета 5777 са дошли на бял свят по-рано от планираното. От тях 276 са били с екстремно ниско тегло - под 1000 г. Цифрите сочат най-висок процент на преждевременните раждания има в Русе – 15,8% (278 от общо 1758 новородени), а най-нисък - в Кърджали, където преди 37-а гестационна седмица от бременността са се родили само 5,3%, или 53 от общо 1014 бебета. (Всички данни можете да видите в таблиците.)

Причините

Специалистите отчитат, че конкретно за нашата страна сред основните причини за високия процент недоносени са големият брой инвитро процедури с многоплодни бременности, проблемите в женската консултация и зачестяването на сериозни усложнения на бременността, свързани със завишаващата се възраст на раждащите жени, като прееклампсия например. Все още обаче основна причина остават инфекциите при бременните. В това отношение страната ни не се отличава с нищо от данните, отчитани в международни проучвания и проекти. СЗО сочи многоплодните бременности, инфекциите и хроничните заболявания при майката (като диабет и високо кръвно например) за трите водещи причини за по-ранно раждане.

Последствията

Според данни, събрани от фондация „Нашите недоносени деца“, около 30% от тези деца получават трайни увреждания. Близо половината от всички родени преждевременно пък се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални, поведенчески проблеми и проблеми в социалната интеграция. Последствията се отразяват и върху майките: 70% от майките, родили твърде рано, страдат от посттравматичен стрес, а 50% не получават подкрепа за кърмене и достатъчна информация как да запазят лактацията си.

Добрите новини

които медицинската наука в сферата на неонатологията носи, са, че много от най-честите краткосрочни и дългосрочни усложнения, характерни за недоносените, могат да бъдат предотвратени или значително редуцирани с правилни грижи веднага след раждането и адекватно проследяване.

Съвременната философия е не само да бъде спасен животът на високорисковите новородени, но и да бъдат сведени до минимум усложнения като ретинопатия, церебрална парализа, бронхопулмонална дисплазия. Тенденцията е честотата на тези усложнения да намалява чрез въвеждане на иновативни методики в интензивната терапия. Това означава да се разчита повече на самостоятелното дишане на бебето, да се прилагат методи за борба с болката, и не на последно място, тези деца да не се отделят от майките си. Проучвания доказват, че прилагането на неинвазивни методи за вентилация и достъпа на родителите до тежко болните им новородени бебета води до над 40% снижаване на риска от вътречерепни кръвоизливи. С повече от 50% се намалява честотата на едно друго сериозно усложнение, каквото е бронхопулмоналната дисплазия. Овладяването на тези рискове от своя страна водят до по-нисък процент на късните нарушения в психичното и неврологичното развитие на тези деца – тоест те ще имат по-малко затруднения в обучението и социализацията.

Тази година

у нас Световният ден на недоносените се отбелязва в голям брой болници, които имат неонатологични отделения. Основно събитие за родителската общност обаче е откриването на първия комплексен Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“, който е създаден по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“. В България все още не съществува национална програма за проследяване на недоносените деца след изписването им от неонатологичните отделения и това налага да подпомогнем родителите по друг начин, обясняват от организацията. Целта на Центъра е да осигури комплексна подкрепа за семействата на недоносени деца, като им предостави широк спектър от услуги, насочени както към децата, така и към родителите. Създателите са родители на недоносени деца и познават от първо лице нуждите на тези семейства. Услугите и специалистите на Семейния център подкрепят родителите в проследяването, превенцията, ранното откриване и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца, като: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и се вземат мерки.

Стремежът на екипа е да осигури максимален обхват на дейността в подкрепа на децата и родителите. В центъра ще работят повече от 10 специалисти с квалификация за ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт терапия, музикотерапия, ерготерапия. Ще бъдат разгърнати и редица групови услуги с основен фокус работа с родителите, обучаването им в някои специфики при отглеждането на недоносено и подкрепа за преодоляване на предизвикателствата.

Периодично в центъра вече се организират безплатни или платени лекции, насочени към особеностите в развитието на недносеното дете.

Фондацията, в партньорство с неонатолозите, успя през изминалата година да подпомогне няколко болници в страната да създадат семейни стаи в отделенията за интензивни грижи, за да имат родителите по-лесен контакт с бебетата, докато те са в болницата. Родители, неонатолози и специалисти по ранна детска интервенция и работа с деца в риск се обединиха около идеята, че системата е длъжник на бебетата в риск: заради проблемите в проследяването на бременността, които са първопричина за преждевременните раждания; заради инфраструктурните и кадровите затруднения, които специалистите срещат в грижите си за недоносените; заради липсващата програма за проследяване, която да даде сигурност на родителите и да осигури оптимални медицински грижи за недоносените деца и в периода на израстването им.