Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз обявиха днес създаването на негов "социален стълб" в правно незадължителна декларация, която те приеха на среща в Гьотеборг, Швеция.

"Стълбът" изразява политически ангажимент всички държави в съюза да следват минимум от трудови и социални стандарти, макар в социалната политика ЕС все още да има минимална роля. Тя е в компетентността на националните власти.

„Това е повратен исторически момент за Европа. В същината си нашият Съюз винаги е бил социален проект. Той е много повече от единен пазар, много повече от пари, много повече от еврото. Това са нашите ценности и начинът, по който искаме да живеем", заяви пред участниците в срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той сложи подписа си под документа заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и естонския министър-председател Юри Ратас, чиято страна председателства в момента законодателния Съвет на ЕС.

Вътрешнополитически ангажименти не позволиха на германската канцлерка Ангела Меркел и на българския министър-председател Бойко Борисов да участват в срещата.

Меркел е заета с трудни преговори за съставяне на коалиционно правителство, а Борисов - да успокоява обстановката в парламента в София след опозиционния бойкот, довел до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Декларацията съдържа 20 принципа, свързани с достъпа до пазара на труда, равноправните условия и социалната защита. Сред тях са правото на жените и мъжете на еднакво заплащане при еднаква работа, правото на безработните на подпомагане, адекватни минимални заплати, прозрачност при определянето на работните заплати, защита на бездомните. 

Според Евростат 23% от гражданите на ЕС са изправени пред опасност от бедност и социална изолация. Но този дял варира от страна до страна.

Ето част от постановките в "стълба":

-Младите хора имат право на продължаващо образование, чиракуване, стаж или добро предложение за работа в рамките на 4 месеца, след като останат без работа или напуснат образователната система;

-Безработните лица имат право на персонализирана, непрекъсната и последователна подкрепа. Трайно безработните лица имат право на задълбочена индивидуална оценка най-късно през 18-ия месец от периода на безработица.

-В съответствие със законовите разпоредби и колективните трудови договори трябва да бъде гарантирана необходимата гъвкавост за работодателите, за да могат бързо да се адаптират към промените в икономическите условия;

-Трудовите правоотношения, които водят до несигурни условия на труд, следва да се предотвратяват, включително чрез забрана на злоупотребата с нетипични договори. Изпитателният срок следва да бъде с разумна продължителност;

-Работниците имат право на справедливо възнаграждение, което осигурява достоен стандарт на живот;

-Следва да се осигуряват адекватни минимални работни заплати по такъв начин, че да се удовлетворяват потребностите на работника и неговото семейство в контекста на националните икономически и социални условия, като същевременно се запази достъпът до заетост и стимулите за търсене на работа. Следва да се предотвратява бедността сред работещите;

-Всички работни заплати следва да се определят по прозрачен и предвидим начин в съответствие с националните практики и като се зачита автономността на социалните партньори;

-Всеки човек, който не разполага с достатъчно средства, има право на подходящи обезщетения за минимален доход, гарантиращи достоен живот на всички етапи от живота, както и ефективен достъп до стоки и услуги за подкрепа.

Пълният текст на документа прочетете тук.

Дебатът за социалното измерение на Европа ще е приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. Страната ни ще положи максимални усилия за постигането на напредък в ключовите области, свързани със заетостта и социалната политика. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на работна сесия в рамките срещата на върха съобщи пресслужбата на министерството

"Непрекъснатото повишаване на квалификацията и уменията на човешките ресурси и географската мобилност спомагат за бърз преход между работните места. Социалните партньори също имат своето място в ускоряването на процеса чрез осигуряване на практики, стажове, обучение чрез работа в съответствие с потребностите на бизнеса", посочи Петков. "За лицата в неравностойно положение, които често са с по-малки шансове за намиране на работа, следва обаче да се предлагат интегрирани услуги за заетост и социални услуги. Това е област, в която България активно инвестира през последните няколко години с помощта на Европейския социален фонд".