Тази седмица парламентът на Литва единодушно прие т.нар. закон „Магнитски“. По силата на документа предстои да бъде съставен списък с лица, свързани с престъпления против правата на човека или с корупция, на които ще бъде забранено да влизат на територията на Литва.

Депутатът от консервативната партия в литовския Сейм Емануелис Зингерис, който е един от авторите на закона, се надява други страни от ЕС също да последват примера на Литва и Естония, която по-рано също прие аналогичен закон.

Проект за закон „Магнитски“ вече е внесен в парламента на Полша и в парламентите на други две европейски държави“, казва Зингерис пред „Новая газета“.

„Това е река, която вече не може да бъде спряна. Всички, които са свързани със смъртта на Магнитски, се надяват този случай да потъне в забвение. Но това няма да се случи. Ако не заемем твърда позиция по това убийство, то няма да можем да предотвратим следващи престъпления. Затова аз мисля, че този закон е проруски, а не антируски“.

Подобни закони със санкции срещу руски официални лица приеха САЩ, Канада, Великобритания, Естония и Литва.

Вече се чуват гласове ЕС да приеме свой общ закон „Магнитски“.

Инициативата бе подета от Бил Браудър - клиент на Магнитски, който организира кампания в негова памет и убеди САЩ да приемат подобен закон.

Литовският депутат Зингерис обяснява, че единодушието при приемането му е нещо уникално в неговата страна. Сега предстои правителството на Литва да изготви списъка с лица, на които ще се забрани да влизат в страната. На първо място в този списък ще влязат всички онези, свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски – по аналогия с американския списък „Магнитски“. Този списък вероятно ще бъде публичен.

В същото време Министерството на външните работи на Литва си запазва правото да не информира конкретно лице, ако е включено в списъка, ако „предоставянето на тази информация противоречи на интересите на сигурността на държавата, сигурността на обществото, предотвратяването на престъпна дейност или ще попречи на разследването на тежки престъпления“.

В бъдеще планираме да съставим още един списък – на всички онези, които са свързани с убийството на Борис Немцов“, обещава Емануелис Зингерис, който е и специален докладчик по делото за убийството на Немцов в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

„Надяваме се този списък да има сила в цяла Европа“.

Борис Немцов е бивш вицепремиер на Русия, един от създателите на партия „Съюз на десните сили“ и лидер на опозицията срещу Путин. На 27 февруари 2015 г. е убит с четири изстрела в центъра на Москва.

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият "Закон Магнитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният "Закон Магнитски" бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона. Той вече дава възможност на Вашингтон да отказва визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.