Германия даде днес недвусмислен сигнал, че ЕС вдига политическото табу над контактите с авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко, известен също като "последният диктатор в Европа". 

"Ние се приближаваме към срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел. Беларус също ще бъде представена. Много се надяваме самият президент (Лукашенко) да може да дойде, защото това би било добър сигнал", заяви германският външен министър Зигмар Габриел след среща с беларуския си колега Владимир Макей в Минск.

Лидерите на ЕС ще приемат колегите си от шест бивши съветски републики на редовната годишна среща на партньорството в Брюксел на 24 ноември. Тези страни са Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Партньорството цели да насърчава техните демократични и пазарни реформи в замяна на по-близки политически и икономически връзки с ЕС.

Докато последните три вече имат споразумения за асоцииране и свободна търговия с ЕС, първите три предпочетоха по-ниско ниво на сближаване, за да останат в орбитата на Русия.Тя се отнася ревниво към влиянието на ЕС в бившето съветско пространство. Украйна плати за европейското си споразумение със загубата на Крим и с подкрепяния от Кремъл сепаратистки бунт в Донбас.

Лукашенко управлява Беларус с желязна ръка вече 24 години. Той подтиска опозицията, свободата на словото и държи политически затворници. Но европейски дипломати отбелязват, че политически той по нищо не се отличава от лидера на богатия на нефт и газ Азербайджан Илхам Алиев, с когото ЕС поддържа сърдечни отношения. Те също коментират, че изолирайки Лукашенко, Европа го тласка в обятията на Русия и убива заинтересоваността му да реформира режима си.

Габриел също така каза, че е обсъдил с Лукашенко ситуацията в Украйна. По думите му Германия оценява позицията на Беларус и помощта ѝ за уреждане на конфликта.

Макей заяви, че развитието на сътрудничеството между Беларус и страните от ЕС, включително Германия, не носи никакви рискове за взаимодействието с Русия.

Той каза, че въпросът за отношенията с Русия и ЕС е бил засегнат по време на разговорите с Габриел в Минск, включително на срещата с Лукашенко.

"По отношение на Беларус Германия никога не е поставяла въпроса по такъв начин: вие с Изтока ли сте или със Запада. А ние никога не сме говорили, че възнамеряваме да развиваме отношенията си с Европа за сметка на Русия или обратното", заяви Макей.

Лукашенко изтъкна важната роля на Германия за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

"Германия може да има голям принос за развитието на съвременната история, ако настойчиво продължи своята линия за нормализиране на ситуацията в Източна Украйна", каза той на среща с Габриел.

Лукашенко заяви, че Беларус отваря нова страница в отношенията с Германия, насочена към засилване на връзките.

Габриел, който е първият германски външен министър, провеждащ двустранни политически разговори с Беларус от седем години, пристигна в Минск с цел да изгради по-близки отношения с източноевропейската държава, отбелязва ДПА.

"Ние искаме да имаме повече и по-добри отношения с тази страна", каза той, преди да се срещне с Макей и Лукашенко.

Евродепутати от балтийските републики протестираха енергично срещу плановете Лукашенко да бъде поканен на срещата в Брюксел. Те предупредиха, че той ще я превърне в свое шоу. 

(Клуб Z и БТА)