Белгийската прокуратура подкрепи искането на Испания да бъде екстрадиран отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон, предаде Ройтерс.

Това съобщи адвокатът Пол Бекарт сред днешното съдебно заседание. То е срещу Пучдемон и четирима доскорошни министри от неговото регионално правителство, разпуснато от централната власт в Мадрид.

Днес бе първото заседание на белгийския съд по същество по издадената от Испания европейска заповед за задържане на Пучдемон и министрите му, обвинени в бунт срещу държавата. Решение обаче ще бъде взето не по-рано от 4 декември.

Доскорошният премиер на Каталуня и хората му са в Белгия от края на октомври с мярка за неотклонение. Пучдемон се предаде на властите в Брюксел на 5 ноември - два дни, след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение. Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

На 21 декември в Каталуня ще се състоят предсрочни регионални избори. Те бяха свикани, след като испанският премиер Мариано Рахой разпусна парламента в Барселона и уволни Пучдемон. Причина бе обявяването на независимост от страна на каталунския парламент на 27 октомври.