"Де не мислите, че ми харесва стърчащ недовършен бетон. Ако зависи от мен, недостроените с години сгради ще бъдат събаряни след определен законов срок. Бих го предложил и сега". Така коментира пред Клуб Z кметът на Банско Георги Икономов казуса с презастрояването на курортния град, който в момента е в имотна криза. 

Икономов бе в парламента тази седмица за среща с депутати-съпартийци от ГЕРБ, но не по въпроса със строителството на втори лифт, който наскоро отново бе повдигнат, увери той. Повод за думите на градоначалника са обвиненията на екозащитниците, че по план в курортното градче може да има не повече от 7800 легла, но те набъбнали до 18 200, неофициално - даже до 30 000-40 000. В резултат инвеститорите не могат да продадат хотелите и апартаментите си, повечето от които строени с кредити. В действителност частни съдебни изпълнители продават имоти в курорта за нечувано ниски начални цени от по 100, 200, 300 евро на квадратен метър. 

Поводът за критиките пък са подновените искания на общината да се даде възможност за изграждането на втори кабинков лифт, което според еколозите, освен щетите за природата в Пирин, ще доведе до нов строителен бум.

"Не можем да забраним на града да "расте", нали? Но лично аз бих предложил недостроени сгради - хотели и пр., които след пет години, например, са в същото състояние, да бъдат събаряни. Проблемът е, че от другата страна стои частната инициатива. Как ще санкционираш човек, който е инвестирал много средства, но поради някаква финансова причина, като кризата например, не е успял да довърши започнатото", посочи Икономов.

И припомни, че като депутат вече е поставял този въпрос. Факт, заедно с колегата му от Разлог Любен Татарски имаха идея сгради, които от 5 години са на ниво акт 15, да бъдат разрушавани за сметка на инвеститора. Идеята е от преди Икономов да стане кмет на Банско през 2011 г.

Градоначалникът за пореден път заяви, че в критиките срещу вторият лифт не е чул нито един екологичен аргумент. "В парк "Пирин" няма как да се строи. Не е вярно и че ще има масова сеч", твърди той. Според неговите изчисления, за една кабинка се изсичат 1600-2000 кубични метра дървета при 80 000 годишен прираст.

На предложенията на еколозите скиорите да се извозват с автобуси за спускане по пистите, за да не чакат по опашки на лифта пък Икономов оговори с: "Това нито е екологично, нито е възможно". По думите му в пиковите дни лифтът поема по 2000-2200 души на час и ако дори половината от тях се извозват, това са близо 70 автобуса с по 15-ина места. "Колко автобуса и колко курса трябва да направят те, за да поемат целия поток?", пита Икономов.

Иначе тази седмица държавата, в лицето на министрите на туризма и на екологията - Николина Ангелкова и Нено Димов, отново застанаха зад искането на кмета за допускане на възможността да се построи втори лифт в курорта. Въпреки уверенията на всички, че инвестиционни намерения за такъв все още няма.