Настоявам да говорим за "демократичната общност", не за "десните", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов в ефира на бТВ тази сутрин. Той коментира новия проект на неговата партия, ДСБ, БЗНС, ДЕОС и "Зелените" - "Европейски манифест за България".

"Партиите, за които става дума, има центристи сред тях, има десни, има хора с друга политическа ориентация", отбеляза Иванов.

Според Иванов моделът, олицетворяван от Борисов и Пеевски, но включващ и БСП, ДПС и други, ерозира основните европейски ценности и заплашва да загубим европейската си посока. И обясни, че именно това е целта на новия "тим" от експерти - да създаде заедно с гражданите път обратно към Европа.

"Няма нито една европейска базова ценност, която да не е под атака", отбеляза Иванов.

И заяви, че мониторинговият доклад на ЕК е бил успешно "наврян в ъгъла" както с общо усилие на управляващите, така и с усилие от страна на комисията.

"Комбинация от загубена вяра и всички проблеми, които има Европа сега. Има една шега - има стъпки, няма никакъв прогрес. Това е най-краткото обобщение на този доклад."

Според него Юнкер е имал желание да ни даде един положителен доклад, но въпреки "политическата поръчка" експертите не са успели да го направят такъв - защото за 10 години мониторинг не сме изпълнили нито една препоръка напълно.

Иванов отбеляза, че най-важното новият проект на демократичната общност в момента е да имат общи позиции и оценки за състоянието на страната:

"Акцентът не е в подписването на едно или друго споразумение, нов бранд, опитваме се да поставим акцент върху съдържанието. Всъщност това ни дава онази здрава идейна основа, да стъпим на здрава територия помежду си."

На обичайния въпрос - дали очаква да се присъединят формации като ДБГ и СДС, Иванов отговори стандартно:

"Това, че казваме, че сме отворени, би трябвало да е достатъчно. Въпросът е да произведем ясна политическа посока."

Той коментира и идеята на Ивайло Цветков-Нойзи - да има вътрешен вот за общ лидер на "десните", като отново подчерта термина "демократична общност":

"Нашият национален съвет излезе с позиция - широка дискусия на демократичната общност. Трябва доста да стане, докато има някаква ясна визия за нашата обща политическа дейност. Всяка от тези партии е със свое предимство, могат да изработят работещ модел. Въпросът е в ясната цел - да си върнем европейската посока."