Време беше – в САЩ се състоя първата международна сбирка на вярващите в теорията за плоската Земя, съобщава Би Би Си. Организаторите на „Международната конференция Плоска Земя“ в Северна Каролина се надяват оттук нататък събитието да се провежда всяка година.

Участниците в мероприятието са обединени около убеждението, че нашата планета е плоска. Те отхвърлят хелиоцентричната система и не вярват, че Слънцето се явява централно небесно тяло в нашата планетна система, около което се въртят Земята и останалите планети. Контрааргументите на НАСА и други учени за тях са лъжи.

На въпроса „Откъде знаете, че Земята е плоска?“ една от участничките в конференцията отговаря:

„Гледала съм над 50 часа видеоматериали.“

В страницата Flat Earth ("Плоска Земя") на Марк Сарджънт в YouTube вече са се записали над 40 000 абонати.

„Може би представлява нещо такова – казва Марк Сарджънт и показва плосък макет. – Не е нужно да ми вярвате, аз може да съм наскоро освободен от някоя психиатрична институция.“

Друг участник – Крис Понтиус, след като „почувствал с червата си“, че Земята е плоска, и потърсил, но не намерил никъде нейни модели, започнал сам да ги изготвя.

„За мен това е най-голямата лъжа на Сатаната“, казва трети участник, който държи пред камерата малко глобусче на земното кълбо.

„Винаги съм имал усещането, че ме мамят“, допълва го друг.

Последният пирон в теорията за кълбовидната форма на Земята забива Мерилин Тид, жената, гледала 50 часа видео. Тя решила сама да провери, като застанала на брега на океана в Ню Джърси и видяла, че хоризонтът е права линия, а не извита, както би било, ако Земята наистина беше кълбо.

Допускането, че Земята е плоска, повдига въпроса каква ли е Луната? И ако тя е плоска като чинийка, то защо понякога изглежда като сърп? И къде точно са кацнали космонавтите: в средата или близо до ръба – разбира се, ако въобще са ходили на Луната.

"Площад Славейков"