Руският президент Владимир Путин прие вчера в Сочи сирийския лидер Башар Асад който дойде на работно посещение, съобщи Кремъл.

Подробностите за срещата обаче бяха огласени едва днес.

Двамата ръководители провели разговори, в които постигнали съгласието, че фокусът на сирийския конфликт вече се измества от военните действия към търсене на политическо решение, предаде Ройтерс.

Според съобщение на Кремъл, разпространено рано тази сутрин, Путин казал на Асад, че искал да се види с него преди срещата, насрочена за тази седмица в Русия с лидерите на Турция и Иран - другите две сили, замесени в конфликта.

Руският президент казал също, че след срещата си с Асад ще има телефонни разговори с близкоизточни лидери, сред които емирът на Катар. Днес той ще разговаря и с американския си колега Доналд Тръмп.

"Все още ни предстои дълъг път, преди да постигнем пълна победа над терористите. Но що се отнася до съвместната ни работа в борбата с тероризма на територията на Сирия, тази военна операция наистина приключва.

Мисля, че сега най-важното е, разбира се, да преминем към политическите въпроси и аз с удоволствие отбелязвам вашата готовност да работите с всички, които искат мир и разрешаване на конфликта", допълнил Путин.

На което Асад отговорил:

"Ние смятаме, че ситуацията, която имаме сега по места и в политически смисъл, и позволява да очакваме напредък в политическия процес. Ние разчитаме на подкрепата на Русия за гарантиране на ненамеса на външни играчи в политическия процес."

Двамата президенти се срещнаха за последно на 20 октомври 2015 г. в Москва - три седмици, след като Русия започна военната си операция в Сирия и наклони везните в полза на Асад.