Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп разговаряха тази вечер в продължение на час по телефона, предаде Ройтерс.

Обсъжданите теми били Сирия, Украйна, Иран, Северна Корея и Афганистан, заяви представител на Белия дом.

Доста по-обширна бе информацията от сайта на Кремъл. От нея става ясно, че е бил подробно обсъден сирийският въпрос с оглед на завършващата там военна операция по унищожаването на терористите. (Русия нарича така не само джихадистите от "Ислямска държава", но и някои подкрепяни от Запада бунтовнически групировки - б.р.)

Путин изтъкнал готовността да съдейства за политическото решаване на проблема в тази страна въз основва на приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, споразуменията от Астана и съвместното изявление на двамата президенти, разпространено на 11 ноември във Виетнам.

Руският лидер се изказал за подобряване на съвместната работа със САЩ на антирерористичния фронт. Тръмп се съгласил.

Двамата президенти обсъдили и ситуацията на Корейския полуостров и изтъкнали целесъобразността в търсенето на решение на проблема чрез преговори и с дипломатически средства.

Когато станало дума за Украйна, Путин обърнал внимание на липсата на реална алтернатива на безусловното спазване на Минските споразумения от 2015 г.

И Путин, и Тръмп били обезпокоени от обстановката в Афганистан заради нарастването на терористичните и наркотичните заплахи.

Обсъдена била и ядрената програма на Иран. Руската страна изказала подкрепата си за пълното прилагане на Съвместния всеобхватен план за действие.

Разговорът бе проведен само ден, след като Тръмп отново обяви Северна Корея за спонсор на тероризма.

Путин се видя с чешкия президент, Земан зове за ЕС и Русия взаимно да се откажат от санкциите

Нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз отговаря на общите интереси, заяви руският президент Владимир Путин след среща в Сочи ро-рано днес с чешкия си колега Милош Земан, предаде ТАСС, по информация на БТА.

Земан призова Русия и западните страни да се откажат от взаимните санкции. "Въпреки санкциите, икономическото сътрудничество (между Чехия и Русия) се развива. Това обаче не означава, че съм се примирил със санкциите. Знаете, че отдавна съм техен противник. Това се отнася както за санкциите на ЕС срещу Русия, така и за руските санкции срещу ЕС. В един момент на това трябва да се сложи край", каза чешкият президент.

Путин запозна Земан с позицията на Русия за уреждането на кризата в Украйна, а също с резултатите от срещата си със сирийския президент Башар Асад вчера.
Почти 98 процента от територията на Сирия е под контрола на правителствените сили и огнищата на съпротива на терористите бързо намаляват, каза руският държавен глава. По думите му тези успехи са постигнати "под ударите на руските Въздушно-космически войски и сирийските съюзници". 

Във връзка със срещата между Путин и Асад, когото нарече "демократично избран президент" на Сирия, Земан заяви: "Вие победихте в Сирия. (Асад) владее практически цялата територия на Сирия с изключение на някои малки части", каза на руски език чешкият гост.

Руският президент заяви, че приоритетно внимание при разговорите с чешкия му колега е било отделено на икономическите връзки.
Земан отбеляза, че в резултат на посещението на чешката делегация Русия и Чехия ще подпишат 13 документа за сътрудничество в икономическата сфера на обща стойност около 20 милиарда долара.

На срещата руският президент е изразил пред чешкия си колега признателност за грижовното отношение и уважението към руските военни паметници в страната му.