В социалната мрежа YouTube бе публикувано видео от драматичното бягство на севернокорейски войник през най-охраняваната граница в света.

Кадрите са качени от мисията на ООН по границата между двете Кореи, които и до днес са технически във война помежду си.

 

 

Тежко ранен от другарите си, войникът все пак успява да стигне до Южна Корея. Това се случи на 13 ноември. Днес Ройтерс съобщи, че той е дошъл в съзнание, но ще има нужда от дълго лечение.

Войникът бяга през Съвместната зона за сигурност. Това е тясна ивица между двете Кореи. През нея той прониква в демилитаризираната зона (ДМЗ).

Бягството става в района на пункта Панминчжон. В този участък от границата военнослужещи от Северна и Южна корея се намират в пряка видимост от двете страни на зоната за сигурност. Това название обаче е доста измамно, отбелязва Би Би Си. И от двете страни ивицата е минирана, изобилстват телени мрежи, като на места по тях минава ток.

На почти 7-минутния клип се вижда как войникът стига до границата с джип, врязва се в нещо като тротоар, след което излиза и побягва с всички сили на юг. Севернокорейски граничари почти го залавят и започват да стрелят по него, когато разстоянието между тях е двадесетина метра. Макар и улучен от пет куршума, войникът успява да избяга.