До две седмици екипът на Министерството на здравеопазването ще е готов с доклад за финансовото състояние на държавните болници, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества. Показателен пример за това е областната болница в Ловеч", е констатирал министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на разширена среща за състоянието на лечебното заведение. 

Пред депутати от всички политически сили от региона, представители на общините-съакционери в лечебното заведение и съвета на директорите на болницата министър Ананиев е посочил, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50 на сто държавна собственост.

"Вече сме преполовили работата по доклада и ще предложа дългосрочни и работещи решения за функционирането на държавните лечебни заведения", е посочил министър Ананиев.

По думите му в момента здравното министерство работи приоритетно в тази посока. 

Ежемесечното "гасене на пожари" чрез вдигане на запори, осигуряване на дарения, частично изплащане на трудови възнаграждения и подобни краткосрочни мерки не е устойчив начин за решаване на проблемите в болничния сектор, е казал още министърът по време на срещата.