Франция обвини руският сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов в пране на пари с цел укриване на данъци на нейна територя, предаде Ройтерс.

51-годишният милиардер, контролиращ най-големия руски производител на злато, бе задържан на летището в Ница.

Прокурорът по делото Жан-Мишел Претр заяви, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати гаранция от 5 милиона евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода обаче, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Крайморски Алпи до края на следствието. Богаташът трябва също така да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена френските власти не могат да огласят.

От Кремъл заявиха, че ще направят всичко по силите си, за да защитят правните интереси на Керимов. Оттам припомниха, че той има дипломатически имунитет. Според руски медии олигархът влязъл във Франция без дипломатическия си паспорт, тъй като посещението му е било частно, а не официално, нито бил изпратен със специална мисия.

Френското външно министерство пък обяви, че дипломатическият имунитет на Керимов важи единствено за неговите непосредствени длъжностни пълномощия. Според говорителката на ведомството Анес Ромате-Еспан работа на съдията по делото е да установи дали предявените към руския бизнесмен обвинения са свързани със служебното му положение, за да бъде защитен той от дипломатическия си имунитет.

Френски съдебен източник коментира, че в центъра на разследването е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании. Това би позволило на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава.