"Притеснява ме това, че някои български политици си позволяват незаконно да посещават временно окупирания от Русия Крим в грубо нарушение на териториалнита цялост на Украйна. Това е нарушение на международното право и противоречи и на официалната позиция на Република България. Тези хора трябва да носят отговорност."

Това заяви днес пред бТВ украинският посланик у нас Микола Балтаджи. Той поиска специално право на отговор заради изказването от 14 ноември на Светослав Лазаров -  национален координатор на партия „Атака” и главен секретар на МВР в кабинета "Орешарски". Тогава Лазаров заяви, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, и припомни, че лидерът на партията Волен Сидеров първи е признал, че Крим не е украински.

В началото на месеца Лазаров е бил на анексирания полуостров. Балтажи изтъкна, че думите му не се отнасят само до този политик, но и до всички, посещаващи Крим.

Посланикът припомни също, че България е подкрепила и двете резолюции на Съвета за сигурност на ООН за анексията.

Ако все пак някой настоява да посети Крим, той може да се обърне към украинските миграционни власти и да получи разрешение, уточни Балтажи. След което да влезе на полуострова през граничен пункт, намиращ се в Херсонска област в Украйна.

Единственият начин, по който българските политици, подкрепящи анексията, са идвали в Крим, е със самолет. И това става от Русия, защото полуостровът има въздушна връзка само с тази страна. Според Балтажи чрез такива пътувания Москва иска да легитимира окупацията на Крим. А пътуващите биват използвани в интерес на войната на Русия срещу Украйна и други държави, включително България.

Пристигането на български гражданин в Крим със самолет от Русия е не само обида към Украйна, но нарушение на международното право, изтъкна дипломатът.

На намека на водещата, че у нас има хора, партии, политици, които казват, че Крим е руски, Балтажи даде следния отговор:

"Нека разберем какво стана през 2014 г. Чрез методите на хибридната война много се спекулира, че всъщност това е възстановяване на историческата справедливост. Но ако разсъждаваме така - други държави също са владели Крим, включително Турция. Но от тях претенции няма. От 1954 г. Украйна е управлявала Крим, инвестирала е там. Изведнъж идват зелени човечета, правят незаконен референдум под дулото на автоматите. Влязоха с автомати в парламента, принудиха депутатите да вземат решение за референдума. А и резултатите са фалшифицирани в пъти."

Според украинския посланик Русия опитва да наложи дневния си ред в Европа и да убеди хората, че нейната кауза е по-добра от европейските санкции.

Балтажи бе помолен и да коментира намеците, че щом поеме председателството на ЕС на 1 януари 2018 г., България ще настоява за вдигане на санкциите срещу Русия.

"Не очаквам, че въпросът ще бъде поставен. Но ако това стане реалност, ще означава, че ще се подрони единството. Председателството трябва да налага дневния ред, да налага посока, да търси консенсус. Това е сериозно предизвикателство, с което България ще се справи", каза дипломатът.

Според него единственият въпрос е кога Крим ще се върне - днес, утре или "по-утре". Западът и Украйна никога няма да признаят незаконната му анексия.