Забраната за сключване на договор между здравната каса и нови болници и отделения през 2018 година, както и едногодишния мораториум за заплащане на нови лекарства останаха в проекта за бюджет на НЗОК за 2018 г. по време на гласуването му в бюджетната комисия в парламента.

Въпреки че и двата текста бяха леко модифицирани по предложение на председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ), по същество забраните, предвидени в проекта на Министерския съвет за догодина, остават. Последната дума има пленарната зала, но в комисията дебати нямаше.

При болниците изключението от забраната ще е в случаи, когато се ще сключва договор с нови болници и отделения, ако в съответното населено място няма други такива.

Текстът при лекарствата гласи:

През 2018 г. НЗОК не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал. 6, т. 1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл. 262, ал. 6, т. 1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г. 

В залата днес се постигна компромис за това под ударите на забраната за плащане от НЗОК на такива лекарства няма да попадат генериците – точно копие на оригиналното лекарство след изтичане на патента. Причината е, че генеричните медикаменти са с по-ниски цени от оригиналните и така НЗОК ще може да пести средства, ако те заместят оригиналния продукт.

Според експерти обаче с мораториума могат да бъдат ограничени плащанията за медикаменти на пациенти с тежки заболявания като рак. 

Бюджетът на НЗОК през следващата година за медицински дейности ще бъде 3.6 млрд. лв., с над 400 млн. лв. повече от 2017 г. Те ще бъдат предимно за увеличаване на парите за плащания по клинични пътеки за лечение в болниците.