Малайзийският боинг е свален с ракета, предаде Си Ен Ен. Американски официален източник е съобщил, че това са изводите от анализите на разузнавателните сведения. Но, все още не е известно кой точно е изстрелял ракетата.

Радарна система сочи, как ракета "Земя-въздух" проследява лайнера секунди преди той да се взриви и падне на земята. Друга разузнавателна система е фиксирала повишаване на температурата при удара на самолета. Това са все признаци и данни за ракетна атака, казва пред Си Ен Ен официален щатски служител. Сега се прави анализ на траекторията на ракетата, за да се установи точно откъде е изстреляна тя.

Администрацията на Обама смята, че украинската страна няма подобни установки с възможности за сваляне на такива цели в района, както и че при нея липсва всякакъв мотив, коментира служителят.

Путин заяви по руската телевизия, че тази трагедия нямаше да се случи, ако не беше наказателната операция на украинската армия в района или поне ако не беше подновена. И без никакво съмнение отговорност за случилото се носи държавата, на чиято територия се случи тази страшна катастроха, допълни руският лидер. 

Шефът на Държавна сигурност в Украйна Валентин Наливайченко заяви, че двама руски офицери от шпионските служби са отговорни за катастрофата. Той се позова на прихванати телефонни разговори между двамата.

По последни данни 283 пътници са били на борда и 15 души екипаж. Всички са загинали. От тях 154 са холандци, 43 малайзийци, включително екипажа, 27 австралийци, 12 индонезийци, 9-ма британци, 4-ма германци, 4-ма белгийци, 3-ма филипинци, 1 канадец, а 41 души все още не са разпознати, съобщи Си Ен Ен. Загиналите деца са 80.

Както е известно пътническият боинг на малайзийските авиолинии изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур. Той се разби на руско-украинската граница.