"Новият Хитлер на Близкия изток" - така престолонаследникът на Саудитска Арабия нарече духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Мохамед бин Салман има войнствено отношение към Иран още преди да бъде определен от баща си крал Салман за първи престолонаследник. Изказването му в интервю пред "Ню Йорк таймс" е поредната ескалация във войната на думи между сунитската Саудитска Арабия и шиитския Иран.

"Научихме от Европа, че умиротворяването не работи. Не искаме новият Хитлер в Иран да повтори случилото се в Европа в Близкия изток", казва Бин Салман пред американското издание.

Според него Саудитска Арабия трябва активно да противодейства на действията на ислямската република и лидера й аятолах Хаменей.

Аятолах Али Хаменей е определен от саудитския престолонаследник като "новия Хитлер на Близкия изток".

Още преди да бъде посочен за първи престолонаследник, Мохамед бин Салман заемаше важни постове в държавата, включително и този на министър на отбраната. Под негово ръководство Саудитска Арабия сформира коалиция и се намеси в гражданската война в Йемен в подкрепа на законното правителство, срещу което воюват бунтовниците хути, подкрепяни от Иран. По време на продължаващата вече повече от две години война правозащитни организации многократно предупреждаваха за атаки срещу цивилни от саудитската коалиция.

В началото на ноември саудитските власти съобщиха за ракета, изстреляна от хутите към столицата Рияд. Това беше очакваният повод за налагане на сухопътна, въздушна и морска блокада върху Йемен, която да не позволи на Иран да снабдява бунтовниците с оръжие. Това обаче изправя над седем милиона души пред масов глад, предупреди ООН. Милиони цивилни жители на Йемен разчитат на хуманитарната помощ от международната общност, за да оцелеят. Червеният кръст обяви, че не може да доставя хлор, който се използва за пречистване на водата - ключова мярка за спиране на разпространението на холерата. Епидемията вече е засегнала близо милион души по данни на СЗО.

Пред "Ню Йорк таймс" Бин Салман заявява, че водената от Саудитска Арабия коалиция печели войната в Йемен и съюзниците му контролират 85% от територията на страната.

Допълнително напрежение между двете страни предизвика и оставката на просаудитски настроения премиер на Ливан Саад Харири, която той подаде, докато беше на посещение в Иран. От Саудитска Арабия изтъкват, че шиитското движение "Хизбула", което е част от оглавяваната от Харири правителствена коалиция, си "присвоило" политическата система в Ливан.

"Никой в света и на международната сцена не го уважава заради неговото незряло и слабоумно поведение и забележки", коментира говорителят на въшното министерство на Иран Бахрам Касеми думите на престолонаследника, съобщи Ройтерс.