И все пак бюджетната комисия в Народното събрание е орязала държавната субсидия за 2018 г. на една партия - и това е извънпарламентарната формация "Възраждане" на варненеца Костадин Костадинов.

Комисията обсъди вчера на второ четене Закона за държавния бюджет за 2018 г. В чл. 65 на доклада, по който гласуваха депутатите, от страна на Министерския съвет няма предложение за промени във финансирането на партиите - идеята е то да остане като през 2017 г. -  по 11 лв. на получен на парламентарни избори глас за партиите и коалициите, които са в парламента. И същата сума за партиите, които са постигнали резултат над 1 на сто от действителните гласове на последния вот (според действащите разпоредби на Закона за политическите партии, коалициите с над 1% от гласовете не получават субсидия - б.р.).

Предложение за парламентарните формации да няма промяна, но за извънпарламентарните партии субсидията да се свали драстично от 11 на 1 лв. са направили група депутати от партията на Веселин Марешки - "Воля". Оказа се, че въпросното предложение е минало през комисията и ще стигне до пленарната зала идната седмица като подкрепено от комисията при гласуването на бюджета за 2018 г.

Веднага след края на заседанието на бюджетната комисия вчера на въпроса: "Субсидиите на партиите остават ли като досега - 11 лв. на глас", председателката й Менда Стоянова (ГЕРБ) отговори с краткото "Да".

Е, все пак това не е съвсем вярно...

Промяна има, потвърдиха депутати, присъствали на заседанието, тъй като окончателният доклад за второ четене на бюджета за догодина все още не е готов. Предложението не беше дебатирано, нито мотивирано в комисията от вносителите. Мотиви нямаше и от подкрепилите го.  

Промяната, ако мине и през пленарната зала, за 2018 г. ще засегне партия "Възраждане" - нито една друга партия на последните парламентарни избори не прескочи прага от 1%, за да получава държавно финансиране, както изисква законът. Пак според Закона за политическите партии размерът на субсидиите на партии и коалиции се решава всяка година със Закона за държавния бюджет.

Въпреки че в момента потърпевша е само една партия, гласуването би създало опасен прецедент, засягащ по-малките формации по принцип. Тоест - ако сега парламентът позволи различно третиране на парламентарни и извънпарламентарни партии, то нищо не пречи да го превърне в практика и във времена, в които "потърпевшите" са повече. С други думи - да се установи съвсем стабилна практика за делене на парламентарни и извънпарламентарни формации.

Случайно или не, лидер на "Възраждане" е варненецът, бивш високопоставен партиец от ВМРО, а след това водещ на предаване по СКАТ на Валери Симеонов - Костадин Костадинов. От Варна е и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, а двамата не пропускат случай за публичен скандал помежду си. Имаше и период, в който двамата бяха по едно и също време общински съветници в Морската столица. Срещу Марешки има обвинение за нанесена лека телесна повреда на Костадинов - заради удар в лицето пред пицария в града. По същото дело лидерът на "Воля" е подсъдим и за изнудване. 

 

Делото бе спряно малко след като Марешки стана депутат заради получения имунитет. Варненският окръжен съд го препрати в София по компетентност.  През април 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на "Воля" по това дело и той в крайна сметка си го даде.

Защо депутати от останалите парламентарни партии подкрепят този път предложението - този въпрос засега е без отговор. Вероятно такъв ще се чуе в пленарната зала следващата седмица.