Руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще позволи на властите да регистрират чуждестранни медии, работещи в Русия, като "чуждестранни агенти", съобщи ТАСС. Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия RT да се регистрира с това определение в САЩ, отбеляза руската държавна информационна агенция.
 
Руските власти представят новия текст като отговор на скорошното регистриране на контролираната от Москва телевизия, като "чуждестранен агент" в САЩ.

Руските Дума окончателно одобри законопроекта в сряда, 22 ноември, след като и Горната камара го подкрепи.

Законът беше остро критикуван от правозащитни организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл". Той принуждава засегнатите организации да предоставят на властите информация за финансовото си състояние и да уточняват в различни документи, че са регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.

Правосъдното министерство тепърва ще разпраща писма до медиите, за които е преценило, че трябва да се регистрират, като с голяма вероятност сред първите ще бъдат "Гласът на Америка", Радио Свободна Европа/Радио Свобода и други медии, подпомагани от САЩ.

Режимът ще е същият като за неправителствените организации, като за предумишлено пропускане на регистрацията санкциите са глоба до 300 000 рубли, принудителен труд до 480 часа, поправителен труд до 2 години и лишаване на свобода до 2 години. След това регистрираните трябва да се отчитат на всяко тримесечие и да изписват под всяка публикация или репортаж, че го разпространява "чуждестранен агент".