Антон Герашченко е съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков. Той е човекът, който постоянно обнародва появяващите се нови информации около разбилия се на 17 юли в Украйна "Боинг 777" на малайзийските авиолинии. При катастрофата загинаха всички 298 души на борда

- Г-н Герашченко, какви са последните информации около катастрофата с малайзийския боинг?

- Това е работа на терористи, подкрепяни от Владимир Путин. Той им даде ракетни комплекси "Бук", които са в състояние да поразяват летящи цели. Терористите смятаха, че стрелят по украински транспортен самолет Ан-26. Дори има видео в интернет, на което някои от тях се радват.

И си приказват :"Добре, че свалихме украински военно-транспортен самолет". Това става, докато те още не знаят, че е свален международен пътнически самолет.

Вината на терористите е доказана. Също и вината на Путин, който финансира терористите и ги снабдява с оръжие. И всичко това завърши със страшна трагедия за целия свят.

- Кой и как е доказал вината, за която говорите?

- Чрез снимките от изстрелването на ракетата. То бе видяно от хиляди хора.

- Къде са го видели?

- В град Торез, Донецка област. Записът бе пуснат по руския канал "Лайф нюз". 

- Кога стана ясно, че е свален не военен самолет, а пътнически?

- Половин час след свалянето. Вече западните медии предаваха, че от радарите е изчезнал малайзийски боинг в района. И тогава руската пропагандна машина започна да работи в другата посока. Че боингът бил свален от украински военен самолет. Но аз съм сигурен, че международната общност много бързо разбра каква е истината.

- Украинските бунтовници отричат да имат ракети "Бук". Откъде е тази увереност на украинските власти, че самолетът е свален именно с такава ракета?

- Пак от видеозапис. На него се вижда, как ракетен комплекс "Бук" се движи от Торез, край който падна самолетът, към селището Снежное.

Това е гъсто населено място. Не е нито Антарктида, нито северната тундра. В Торез живеят над 80 000 души.

- Градът на Морис Торез ли е наречен? (Той бе генерален секретар на френската компартия, известен със сталинистките си възгледи - б.а.).

- Точно така. В Донецка област още живеят в миналото, в годините на комунизма. Има и много паметници на Ленин и Сталин, които още не са свалени.

- Каква е тази снимка на мъртво бебе, която спе пуснали в профила Ви във фейсбук?

- Можете да не се съмнявате, че това бебе е жертва на катастрофата. Дадоха ми я местните жители. Дълго време се колебаех дали да я разпространя, но реших, че хората трябва да знаят какво се случва при нас. (б.р. Не публикуваме снимката, заради страшната гледка и от уважение към паметта на жертвите, от които 80 са деца. Разполагаме със снимката.)

Имам обаче още няколко снимки, още по-ужасни, но засега не смея да ги излагам. Те наистина са много страшни. Очевидци ми разказаха как детски трупове са хвърчали на всички страни.

- Какво предприема Киев във връзка с катастрофата?

- Завеждаме наказателно дело за тероризъм. В хода му ще уточняваме кой точно направи това. Кои негодници натискаха копчето за изстрелване на ракетата (разплаква се). Ще разследваме кой издаде заповедта за изстрелване. Уверени сме, че зад това стои руският терорист Игор Стрелков, известен още като Гиркин. Той е много добре познат като водач на опълченците в Донецката народна република. Ако си спомняте, преди няколко месеца украинското разузнаване огласи прехванати записи, в които той заповядва да бъдат избивани украинци. (Клуб Z публикува този запис през април. Можете да го чуете ТУК).

Знаем, че Гиркин снощи е бил в Торез и лично е командвал изтеглянето на ракетата "Бук" оттам. Така се опитват да прикрият престъплението. Дори установката бе прехвърлена през нощта през границата в Русия.

- Някои източници твърдят, че боингът е свален в зоната, забранена за полети от украинските власти.

- Не, това не е вярно. Там, където стана трагедията, летенето е разрешено. Но работата е там, че до вчера никой не можеше да си представи, че терористите имат такъв вид ракети. Даже това не са просто терористи, това са военни от Руската федерация. Досега оттам спокойно прелитаха пътнически самолети. Оттук насетне ще ни заобикалят от много далече.

- Г-н Герашченко, тези дни се появиха съобщения, че в Украйна е осуетен атентат срещу вътрешния министър Арсен Аваков. Вярно ли е това и ако е така, бихте ли ни казали подробности?

- Да, вярно е, но сега не мога да кажа нищо повече.