Публичност на докладите и анализите, поръчани от държавата на БАН за проекта АЕЦ "Белене", и обяснение защо платен от данъкоплатците документ е таен - това поискаха в отворено писмо до министърката на енергетиката Теменужка Петкова от ДСБ/"Нова репубрика", "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС.

От партиите припомнят, че самата Петкова е твърдяла, че по проекта за втора атомна централа трябва да има пълна прозрачност, когато правеше проверки в качеството си на шеф в Агенция "Държавна финансова инспекция". Извънпарламентарните партии питат и как така Петкова и БАН си позволяват да представят "извадки" от документите и анализите, без да е ясно напълно готови ли са анализите и без те да са достъпни. Ето пълния текст на писмото:

 

Открито писмо

Когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна сметка

До Министъра на енергетиката – г-жа Теменужка Петкова

От ДСБ/"Нова република", Движение “Да, България”, ПП "Зелените", БЗНС и ДЕОС

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 г., по Ваше искане, БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ „Белене”. От наше питане към Министерския съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН организирахте публично обявяване на резултатите от анализа и бяха използвани думите „жизнеспособен проект”. В тази връзка искаме да Ви обърнем внимание на следното:

1/ Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ „Белене” като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото.

2/ Ние, гражданите, плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание.

3/ За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи.

4/ Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото ви събитие с БАН, правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е допълнителна причина да изискваме докладите.

5/ Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори, създаде така наречения „голям шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с настояване за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични. Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 г. се казва, че вече са им предадени междинните резултати. В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!