Спорният химикал глифозат, активна съставка в хербицида “Раундъп” на американската корпорация “Монсанто”, получава разрешително за пазара на Европейския съюз за още пет години.

Това реши тази вечер с гласуване комитет, в който всяка от 28-те държави на ЕС е представена от по един експерт.

Според доклад на Световната здравна организация глифозатът е възможно да предизвиква рак, докато според европейските агенции по химическите продукти и по сигурността на храните той не е вреден.

Решението беше взето с 18 на 9 гласа и 1 “въздържал се”. Този резултат е малко над прага за квалифицирано мнозинство в ЕС, което изисква минимум от 55% от държавите членки, представляващи 65% от населението на съюза.

България, която при предишните гласувания се беше въздържала, този път гласува “за”, каза по телефона пред Клуб Z дипломат в Брюксел.

Предишно предложение на Европейската комисия, което беше за нов 10-годишен европейски лиценз на глифозата, не успя да постигне квалифицирано мнозинство в серия гласувания в комитета.

Природозащитната организация „Грийнпийс“ е събрала 1,3 милиона подписа под петиция за забрана на глифозата в ЕС.

Досегашният му лиценз изтича на 15 декември. Ако и при това гласуване не беше постигнато квалифицирано мнозинство, решение за лиценза трябваше да вземе Европейската комисия.

По време на серията безрезултатни гласувания тя предложи промени в прилаганата в случая процедура за вземане на решения, наречена комитология, за да отнеме на държавите членки възможността да прехвърлят на нея отговорността за трудни решения. Законодателите на ЕС още не са се произнесли по предложението.

Евентуалната забрана на глифозата би довела до търговски затруднения в ЕС, тъй като би обхванала и третираните с него храни, произведени в Европа или внасяни в нея от трети страни.

Според “Политико”, което се позова на неназовани дипломатически източници, за продължаването на разрешителното са гласували: България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Против са били: Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Люксембург и Малта.

Въздържала се е Португалия.