Ирландия беше изправена пред предсрочни парламентарни избори по-малко от месец преди среща на върха в Брюксел, на която страната ще има ключова роля за определяне курса на преговорите за "Брекзит". Причината - вот на недоверие заради вицепремиерка, която си е затворила очите за натиск върху разследващи полицейски произвол.

Политическата криза в Дъблин обаче се размина, след като Франсис Фицджералд подаде оставка. По-рано днес премиерът Лео Варадкар събра на спешни консултации своята управляваща партия и опозицията в опит да постигне решение преди вота на недоверие, предвиден за днес.

Инициираният от опозиционната партия "Фиана Файл" вот е насочен срещу вицепремиерката Франсис Фицджералд, обвинена, че е прикрила натиск срещу човек, разкрил злоупотреби в полицията. Говорител на правителството заяви, че тя има пълната подкрепа на кабинета. Високопоставени партийни членове обаче призоваха за оставката й още вчера.

Вотът на недоверие нарушава споразумението между двете най-големи партии, сключено след изборите през миналата година. При гласувания на ключови закони депутатите от "Фиана Файл" отсъстват от парламента, за да може "Фине гейл" на Варадкар да има мнозинство.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар прави отчаяни опити да запази стабилността чрез спешни консултации.

Политическата криза в Ирландия се разразява по-малко от месец преди ключова среща на върха в Брюксел, където трябва да бъде решено дали преговорите между Великобриания и Евросъюза са достатъчно напреднали, за да навлязат в следващата си фаза - за бъдещите икономически отношения.

Сред трите ключови точки, по които трябва да има прогрес, е и границата между Ирландия и Великобритания - какъв ще бъде режимът на преминаване, ще има ли митнически такси, физическа инфраструктура и проверки. ЕС смята, че Обединеното кралство трябва да предложи решения, но ако Ирландия не е доволна, може да блокира преговорите. Преди седмица точно такава заплаха дойде от Дъблин.

"Има сериозни въпроси, особено относно границата между Обединеното кралство и Ирландия, които имат нужда от повече яснота", каза външният министър Саймън Ковеней тогава.

Полицейски произвол и натиск върху информатор

През 2015 г., когато Франсис Фицджералд е министър на правосъдието, е създадена разследваща комисия, която да установи дали са основателни обвиненията в произвол и корупция срещу ирландски полицаи. През юли същата година Фицджералд е получила писмо, с което я информира за натиск срещу информатор и член на комисията.

"Като министър на правосъдието не бих могла да се намесвам в работата на комисията "О'Хигинс". Това е потвърдено от главния прокурор на Ирландия", пише вицепремиерката в туитър.

Когато става ясно, че министърката е знаела за натиска над член на комисията и не е предприела нищо, по време на парламентарен контрол е попитана за друг имейл, получен от бивш полицейски началник, който съдържа план за дискредитиране и отстраняване на информатора. Фицджералд потвърждава, че е получила и такъв имейл, но отрича да го е чела.